Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert van den Tol, Rotterdam Customs Services:

"De volgende grote uitdaging volgt per 1 juli"

Tholen - De Brexit was de aanleiding voor de start van Rotterdam Customs Services in De Lier. Binnen 'no time' groeide het team naar 20 personen om importeurs, exporteurs en transporteurs, voornamelijk binnen de AGF-sector te voorzien van onder meer in- en uitvoeraangiftes en transitdocumenten. De komende tijd wil de douane-expediteur haar vleugels verder uitslaan.

Vanaf 1 januari 2022 heeft het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen vanwege Brexit fors aangescherpt. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • Toegang tot het VK via het pre-lodgement of temporary storage model
  • Einde aan de zes maanden uitstel van invoeraangiften in het VK
  • Verplichte voormelding veterinaire en fytosanitaire lading in het VK 

Door deze aanscherping is in veel gevallen een pre entry en vooraanmelding van veterinaire en fytosanitaire lading noodzakelijk alvorens er aan boord mag worden gegaan op de Ferry in de Nederlandse haven. "We hebben het er behoorlijk druk mee gehad, maar uiteindelijk is ook de rust weer snel wedergekeerd. De voornaamste problemen lagen voornamelijk aan de kant van het VK", vertelt general manager Robert van den Tol.

Een actuele verandering is dat het KCB per 1 februari kwaliteitscontroles uitvoert op exportzendingen van groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk. "Bij bedrijven die niet RIK-gecertificeerd zijn, betreft dit maar liefst 60% van de handel. Nu hebben de meeste exporteurs deze certificering wel en daarbij zitten we gelukkig in het laagseizoen, want als het merendeel van de handel verplicht gekeurd moet worden, heeft dat nogal wat voeten in aarde. Dankzij een nieuw bedrijfserkenningssysteem wordt het wel mogelijk om de zending door een bevoegd fytosanitair medewerker te laten keuren. Hiermee wordt het controle percentage aanzienlijk lager, namelijk 5%."

"En de grootste uitdaging volgt op 1 juli als de volgende aanscherping aan Britse zijde staat gepland en er fytosanitaire certificaten moeten worden afgegeven. Dat is middenin het hoogseizoen, dus zal nog de nodige zweetdruppels kosten. Samen met een grote logistiek dienstverlener hebben we een projectgroep opgericht om in samenspraak met het KCB tot een goede oplossing te komen", vertelt Robert.

Voor Rotterdam Customs Services levert het veel werk op. "In feite zijn we naast een douane-expediteur een vraagbaak voor alle bedrijven die willen weten wat er nodig is om te kunnen im- en exporteren. Daarbij onderscheiden we ons door onze persoonlijke service. Ook maken we stappen in een verdere digitalisering. De exportstromen zijn al volledig geautomatiseerd, voor de import zijn we zo goed als zover. Dat maakt het kostentechnisch voor onze klanten erg interessant."

Voor de douane-expediteur ook reden om breder in te zetten dan alleen de Brexit en UK business. "We willen gaan internationaliseren. Daarbij kun je denken aan de invoeraangiftes vanuit China, maar ook gaan we voor een aantal Amerikaanse klanten de goederen inklaren. Kortom, we blijven in beweging", besluit Robert.

Voor meer informatie:
Robert van den Tol
Rotterdam Customs Services
Jogchem van der Houtweg 13
2678 HA De Lier
+31 (0)174 351 501
rto@rtmcustoms.nl  
www.rtmcustoms.nl