Björn Schote van VKN Verpackungskontor

"De doorlooptijden voor karton zijn aanzienlijk langer geworden"

Aanzienlijke prijsstijgingen en een krappe bevoorradingssituatie kenmerken de inkoop van grondstoffen voor papier en karton sinds het najaar van 2020. "De prijzen voor grondstoffen zijn in sommige gevallen 70 procent hoger dan normaal. Daar komen de gestegen energie- en vrachtkosten nog bij," zegt Björn Schote, Managing Director van Verpackungskontor Nord & Co. (VKN). De leverancier, gevestigd in Ganderkesee, Nedersaksen, focust zich voornamelijk op de productie en marketing van duurzame verpakkingsoplossingen.

Afgezien van de prijsstijgingen veroorzaken ook de aanzienlijk langere doorlooptijden kopzorgen voor de leverancier. Schote: "Normaal gesproken arriveerden de grondstoffen ongeveer twee weken nadat we ze hadden besteld in onze fabriek. Nu is het 16 weken, in het ergste geval. Daarom hebben wij de klanten op de beurzen expoSE en Interaspa opgeroepen hun bestellingen zo vroeg mogelijk te plaatsen. Velen namen dit advies ter harte en bestelden vroegtijdig bij ons. Gelukkig zijn wij nog steeds in staat om alle aanvragen te honoreren. Vooral voor gecoat papier en dozen of vouwdozen voor diepgevroren bessen worden de doorlooptijden zichtbaar langer".


Links: Björn Schote en Laura Stawinsky,
Rechts: punnets voor blauwe bessen en frambozen

Nieuw en beproefd
Het bedrijf is opgericht in 2019 en heeft zich volgens Schote in iets meer dan twee jaar tijd opgewerkt tot een gerenommeerde leverancier van milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen. Naast de standaard aspergekratten en kartonnen punnets staat VKN nu ook met eigen nieuwe ontwikkelingen op de markt. "Zo hebben wij bijvoorbeeld een klein bakje met open gaten aan de bovenkant ontwikkeld voor trostomaten, dat door de handel zeer goed is ontvangen. Bovendien hebben de kartonnen punnets van 400 gram zich bewezen als een alternatief voor houten bakjes. In het algemeen gaat de trend voor groente- en fruitverpakkingen duidelijk in de richting van kleinere formaten en individueel bedrukbare oplossingen," merkt Schote op.


Beursstand op de expoSE in Karlsruhe, vorig jaar

Niet alleen de Noord-Duitse asperge- en zachtfruitsector, maar ook afnemers in Frankrijk en de Benelux-landen doen nu een beroep op het brede assortiment van VKN. "Door de toegenomen waardering voor duurzame verpakkingen is de vraag naar oplossingen op basis van papier en karton enorm gestegen. In Duitsland heeft de Verpackungsverordnung geleid tot een extra toename van karton. Tegelijkertijd zijn ook de vraag en dus de verkoop in de online-postordersector enorm gestegen. Ik ben ervan overtuigd dat deze opwaartse trend zich in de nabije toekomst zal voortzetten," verklaart Schote.


Nieuwe verpakking voor trostomaten (Foto's: Verpackungskontor Nord GmbH & Co. KG)

Graspapier en waterbestendige oplossingen
Ondanks de veelbelovende groeicijfers in papier en karton, wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, vervolgt Schote. "Graspapier wordt steeds belangrijker, niet alleen als draagtas maar ook als buitenverpakking. We hebben al enkele grote bedrijven voor onze verpakkingen kunnen winnen." Dankzij innovatieve oplossingen is het nu ook mogelijk om gevoelige producten op de juiste manier te verpakken, daar waar nog plastic wordt gebruikt, voegt Schote er tot slot aan toe. "Speciaal voor gekweekte en wilde paddenstoelen hebben wij een kartonnen punnet ontwikkeld met een waterbestendige binnencoating, dat al met succes is getest."

Voor meer informatie:
Björn Schote
Verpackungskontor Nord GmbH & Co. KG
Sonnenblumenweg 3
27777 Ganderkesee
Tel: +49 (0) 42 22 77 40 144
info@vk-nord.de 
www.vk-nord.de  


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven