Will Teeuwen: "We gaan dit jaar stevig doorpakken met groei in Europees areaal"

Primeur: eerste Limburgse kasasperges geoogst bij Teboza

Tholen - Het startsein voor het begin van het aspergeseizoen voor Teboza en haar klanten is gegeven. De eerste Limburgse kasasperges zijn geoogst en vanaf nu verkrijgbaar bij Teboza. "De komende weken is het aanbod nog beperkt, echter de kwaliteit is uitstekend", vertelt Will Teeuwen.

"Vorig jaar zijn we eveneens vroeg van start gegaan en dat is zo goed bevallen, dat we besloten hebben dat we als de feestdagen goed en wel voorbij zijn onze klanten willen voorzien van verse, Hollandse asperges. Dat geeft toch een positieve boost om in die actuele termen te blijven. Deze eerste asperges verkopen we hoofdzakelijk richting de horeca in België en Scandinavië. Het zijn nog geen grote volumes, maar vanaf nu zit er wel een stijgende lijn in", vertelt Will. "De horecaklanten in Nederland missen we nu wel voor een groot deel, maar wat we de afgelopen twee jaar hebben gezien is dat de afname bij de horeca wordt gecompenseerd door onze retailklanten. Asperges worden nog altijd gezien als een luxeproduct en consumenten kiezen er nu eerder voor om thuis asperges te bereiden."

"Onze verwachtingen voor het seizoen zien er goed uit. Slechts 20% van de velden moeten we nog gereedmaken en daarmee liggen wij  als Teboza voor op schema met het maken van de bedden. Vanaf eind januari gaan we de buitenteelt verwarmen en die asperges worden vanaf begin/half maart geoogst. Van de geforceerde teelten zal het Nederlands aanbod toch wel lager liggen dan andere jaren vanwege de gestegen energieprijzen. Er zijn telers die met de huidige gasprijzen niet uit de voeten kunnen of hun contract hebben verkocht. Wij hebben daar bewust niet voor gekozen, omdat we als aspergebedrijf het belangrijker vinden om onze klanten te voorzien dan voor een 'quick win' te gaan. Tegelijkertijd blijft de stijging van de kosten, denk alleen maar aan verpakkingsmateriaal, transport en personeel, wel een grote uitdaging."

Eerder te weinig dan te veel aanbod
"Vervolgens zullen we vanaf eind maart / begin april aanvangen met de koude grondteelt vanuit de minitunnels. Ondanks dat de zomer koel was met weinig zonuren, heeft het gewas zich goed ontwikkeld. Hoe hoog de producties uiteindelijk zullen uitvallen, is nog koffiedik kijken, maar het ziet er niet naar uit dat er meer kilo's in de grond zitten. Onder normale omstandigheden verwachten we dan ook geen prijsdruk. Natuurlijk kun je bij temperaturen van 25 graden in het voorjaar altijd een oogstpiek krijgen, maar bij een normaal verloop voorzien we geen problemen om het aanbod verkocht te krijgen. Sterker nog, we verwachten eerder te weinig dan te veel aanbod. In Nederland stijgt het areaal niet meer en in Europa is er zelfs sprake van een dalende lijn."

Teelt in andere Europese landen
Teboza breidt tegen de stroom in haar areaal fors uit, vooral ook in het buitenland. "We gaan komend jaar flink doorpakken met areaaluitbreiding. Over twee weken vangt de oogst van onze Spaanse asperges weer aan en ook daar hebben we de oogst fors uitgebreid. De manier waarop wij werken met het sorteren en verpakken in Nederland is de laatste jaren ontzettend goed aangeslagen op de Nederlandse markt. Maar ook ons areaal in Nederland blijft groeien en omdat onze Belgische klanten om Belgische asperges vragen, breiden we ook de Belgische teelt uit. Daarnaast oriënteren we ons op de teelt in andere Europese landen om klanten een alternatief te bieden. Dat geldt ook voor ons bio-areaal. Wij telen al 20 jaar biologische asperges en met de doelstelling van de Europese Commissie om te komen tot 25% bio-areaal in 2030, hebben we besloten hier ook verder in door te pakken."

Ook dit jaar zal de Sparter, de selectieve asperge-oogstrobot van Cerescon, weer de nodige meters maken op de velden van Teboza. "We hebben afgelopen jaar echt de tijd genomen om met deze oogstrobot te leren werken. De verwachting die we van de machine hadden, hebben we nog niet behaald, maar we zien wel potentie dat de machine onze verwachtingen gaat halen. Het geheim zit 'm in de details, onder meer op het gebied van detecteringstechniek en wendbaarheid. Maar we geloven sterk in automatisering van de oogst. Om die reden zullen we dit jaar ook parallel met de oogstrobot van AVL Motion aan de slag gaan, zodat we verder van de techniek kunnen leren."

Voor meer informatie:
Teboza
Zandberg 14 B
5988 NW Helden
Tel: +31 (0)77 307 14 44
verkoop@teboza.nl
www.teboza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven