LCA-vergelijkingsmethode tussen fossiele en hernieuwbare grondstoffen van Europese Commissie afgekeurd

De Europese Bio-economie heeft de LCA-vergelijkings-methode tussen fossiele en hernieuwbare grondstoffen van de Europese Commissie afgekeurd. In juli 2021 heeft het JRC (Joint Research Center – het onderzoeksbureau van de Europese Commissie) een aangepaste LCA-methode gepubliceerd om de levenscyclus van producten gemaakt van hernieuwbare en fossiele grondstoffen (olie) met elkaar te vergelijken. De naam van het rapport is 'LCA of alternative feedstocks for plastic products, Part 1: the Plastics LCA methodology'.

Deze LCA-analyses kunnen onder andere dienen als basis om wetgeving te ontwikkelen rondom bio-based and bio-afbreekbare plastics. Het spreekt voor zich dat deze vergelijkingsmethode zeer relevant is voor de ontwikkeling van de Bioplastics industrie. Er is drie jaar lang aan de vergelijkingsmethode gewerkt en gedurende deze tijd heeft de bioplasticsindustrie, maar ook andere onderdelen van de Europese Bio-economie, diverse malen overleg gehad met het JRC en het bureau van vele gegevens voorzien. 

De uiteindelijke studie werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van European Bioplastics in Berlijn. Direct na deze presentatie heeft Erwin Vink, namens European Bioplastics, in een review deze studie van commentaar voorzien (bekijk de presentatie hier). Hoewel een Levenscyclus Analyse een zeer complexe materie is, is wel meteen duidelijk geworden dat de vergelijkingsmethode van het JRC niet voldoet. In zijn commentaar heeft Erwin Vink aangegeven dat de studie is beoordeeld aan de hand van een tiental thema's (zoals biodiversiteit, kwaliteit van databases, en hoe volwassen met onvolwassen productiesystemen te vergelijken) met de uiteindelijke conclusie dat deze niet geschikt is om te komen tot goede, eerlijke en complete vergelijkingen tussen producten gemaakt van beide soorten grondstoffen.

European Bioplastics heeft zijn commentaar ook voorgelegd aan andere takken van de Europese Bio-economie industrie, georganiseerd in EUBA (the European Bioeconomy Alliance). Leden van de EUBA zijn onder andere EU Sugar, EU Starch, forest, paper and biofuels industry. Ook zij ondersteunen een 2-pagina position paper waarin de tekortkomingen van de LCA-methode worden omschreven en de Europese Commissie wordt opgeroepen te stoppen met de methode. European Bioplastics heeft zijn positie ook nog duidelijk gemaakt via dit persbericht.     

Bron: nieuwsbrief Holland Bioplastics


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven