Blog Michaël Wilde, directeur Bionext

Een Zwitsers zakmes onder de boom van het nieuwe kabinet

Als klein jochie woonde ik in Zwitserland. In de buurt van Zürich om precies te zijn. Er zullen ongetwijfeld nog fijnere plekken zijn om op te groeien, maar ik zou niet weten waar. Want, als je zo dicht bij de Alpen woont, ga je er natuurlijk veel op uit. Waar ons gezin ook kwam en wat we ook deden, overal kwam mijn vaders Zwitsers zakmes van pas. Vishengels maken, een vuurtje starten, ski-bindingen aanpassen, pijl en boog pijlen maken, houtzagen, brood smeren, en... ik kan nog wel even doorgaan. Niet zo gek dus dat ik dolgelukkig was toen ik op mijn 14de ook zo'n multifunctioneel mes kreeg. En nu, 37 jaar later, heb ik het zakmes nog altijd binnen handbereik.

Dat degelijke, robuuste, multifunctionele zakmes is tevens een prachtige metafoor voor de biologische landbouw. Als overheid heb je geen enorme gereedschapskist nodig om de grote landbouwvraagstukken op te lossen. Je komt namelijk heel ver met het biologische zakmes.

Wil je als waterschap watervervuiling tegengaan in de landelijke gebieden? Zet dan in op meer biologische landbouw. Hiermee komen er namelijk geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen in je water, simpelweg omdat deze door de boer niet worden gebruikt. En als bonus krijg je betere weerstand tegen heftige weersomstandigheden. Door de sponswerking van een gezonde bodem heb je namelijk minder last van lange periodes van droogte. En tijdens heftige buien wordt het water beter afgevoerd.

Wil je als provincie biodiversiteitsverlies tegengaan? Ook hier kan je het biologische zakmes goed gebruiken. Op biologische bedrijven zit namelijk meer leven in de bodem en zijn meer verschillende wilde planten en insecten te vinden. Dat komt omdat biologische boeren geen synthetische of chemische middelen gebruiken. Ze werken met gewasrotatie, kruidenrijk grasland en organische bemesting. En dat geeft de biodiversiteit een boost.

Wil je als nieuw kabinet de C02 in de atmosfeer verminderen? Ga dan aan de slag met Carbon Farming. Een prachtige Engelse term dat je losjes kan vertalen naar koolstof vangen in de bodem. Om goed te functioneren heeft een gezonde bodem namelijk heel veel koolstof nodig. Die wordt vastgelegd doordat planten CO2 uit de lucht halen en die via hun wortels in de bodem stoppen. In de bodem betekent uit de lucht, dus verminderde CO2 in de atmosfeer.

En zoals mijn Zwitsers zakmes, houdt het daar niet op. Het biologische zakmes kan worden ingezet voor tal van andere thema's zoals bodemvruchtbaarheid, dierenwelzijn, eerlijke prijzen en proactieve gezondheid.

Daarom leg ik, tijdens de vrolijke kerstdagen, dit praktische, robuuste, multifunctionele, duurzame cadeau neer onder de boom van de nieuwe regering. De biologische sector biedt de juiste multifunctionele tool, de regering hoeft deze alleen maar te gebruiken.

Merry Christmas and a healthy, happy New Year!

Michaël Wilde,

Directeur Bionext


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven