Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het bokkenoverschot in de Keuringsdienst van Waarde

Het bokjesoverschot stond gisteren centraal in Keuringsdienst van Waarde. In de laatste aflevering in de serie over fokken vertelde geitenboer Erik Fokker: "Het vlees van bokjes wordt te weinig gegeten in Nederland. De consumptie van kaas groeit en het vlees wordt niet gewaardeerd. Dat is een probleem."

“Hoever willen we nog gaan in het manipuleren van de natuur naar onze zin?”, vraagt Lydia van Maurik (de Bokkenpiloot) zich af. “Het is helemaal niet nodig. Als iedereen een keer per jaar geit zou eten, was het eigenlijk al opgelost.”

Boeren krijgen geen geld voor de bokjes, ze moeten betalen om ze af te voeren. Het is te jong, geeft ook een slachter toe. Een van de oplossingen wordt gezocht in het duurmelken. Geitenboer Ad Bink laat zien hoe dat duurmelken gaat. Een van zijn geiten heeft een keer gelammerd en geeft sindsdien al 9 jaar melk.

In Duitsland is men bezig met het selecteren van vrouwelijke geiten in een vroeg stadium, zodat er helemaal geen bokjes worden geboren. Chefkok Nel Schellekens is het niet eens met die ontwikkeling. "De natuur bepaald dat het 50/50 is. Maar nee, zeggen wij dan, wij willen jou niet, dus dan gummen we je gewoon weg. Dan manipuleren we net zolang totdat we hebben wat wij wensen. Ik vind dat echt niet oké."

Volgens Nel ligt de oplossing in het consumeren van bokkenvlees. Ze kookt veel met bokkenvlees en gebruikt daarbij het hele dier. “Ik word heel boos als ik hoor dat bokjes nog steeds geen waarde hebben. Waarom? Het is heel goed eetbaar. Heel de wereld eet bok, behalve wij in West-Europa. Ik vind dat er een balans moet zijn in consumptiegedrag. Dat wat je veroorzaakt, vind ik, moet je ook consumeren.”

Klik hier om de uitzending terug te kijken.