Curcuma als natuurlijk medicijn

Curcuma wordt veel gebruikt in de Indiase keuken, het geeft gerechten kleur en smaak. De specerij is ook heel gezond. Curcuma wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege de gunstige effecten op het lichaam.

Meer dan een smaakmaker
De gezondheidseffecten van curcuma werden heel lang geleden al ontdekt in India, waar de specerij oorspronkelijk vandaan komt. Curcuma wordt nog altijd in veel Indiase gerechten gebruikt, zoals curry’s, kerries, soepen en sauzen. Curcuma heeft een mild pittige en ietwat bittere smaak. En curcuma is een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld ook aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven. De specerij wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma longa. Deze plant groeit goed in vochtige en warme gebieden en wordt tegenwoordig nog steeds in India geteeld, en ondermeer in Zuid-China, Thailand, Pakistan, Indonesië en Australië.

Curcuma gezond voor het lichaam
Curcuma wordt in India ook al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Zij gebruiken de specerij onder andere bij problemen met de spijsvertering, lever en gal en artritis, een ontsteking in het gewrichtskapsel. De medicinale werking is te danken aan de actieve stoffen in curcuma, curcuminoïden genaamd. Zo beschrijft AHealthylife.nl (https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-kurkuma-gedroogd/) dat curcuma een ontstekingsremmende werking heeft. Curcuma bevat antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen en de specerij draagt bij aan een gezonde huid, sterke botten en gewrichten en het ondersteunt de hersenen, het hart en de veststofwisseling. Ook draagt curcuma bij om het cholesterolgehalte in stand te houden.

Curcuma met zwarte peper of zonder?
De vele gunstige gezondheidseffecten heeft curcuma te danken aan de actieve stoffen curcuminoïden. Curcuminoïden (curcumine) worden van nature niet gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan. Daarom wordt curcuma vaak gecombineerd met zwarte peper of er wordt een emulgator aan het supplement toegevoegd, zoals micellen of vetbolletjes. Dit zijn echter chemische toevoegingen. Ook zwarte peper is niet ideaal. Bij langdurig gebruik kan het de slokdarm, maag en darmen gaan irriteren. Veel beter voor de gezondheid is het om pure curcuma supplementen met een hoog gehalte aan curcuminoïden te kopen, zonder verdere vulstoffen of bindmiddelen.

Meer informatie over pure curcuma?
Curcuma is in capsules verkrijgbaar bij vrijwel elke drogist en apotheek. Wil je meer weten curcuma en curcuminoïden en de werking van curcuma als natuurlijk medicijn? We informeren je graag.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven