Yvon Jaspers bezoekt Kees Scheepens en John en Johanna Huiberts in Onze boerderij

Tholen - In Onze boerderij op NPO 1 kwamen gisterenavond meerdere bio-boeren voorbij. Yvon Jaspers bezocht Kees Scheepens en bio-bloembollentelers John en Johanna Huiberts. Beide bedrijven komen uitgebreid aan bod in het programma van de KRO-NCRV waarin de presentatrice wederom het boerenleven induikt. 

Kees Scheepens
Kees laat op zijn kleinschalige biologische varkenshouderij in Oirschot onder meer aan Yvon zien hoe de Berkshire varkens smullen van reststromen, waaronder yoghurt en mango. En ze bezoeken de wei van Oma en Bro. Oma is al 9 jaar, maar heeft tot 4 keer toe geweigerd om naar het slachthuis te gaan. Toen vond Kees het wel welletjes: "Dan mag je hier sterven." Hij erkent dat dit bedrijfseconomisch niet heel gunstig is, maar dat hij er sowieso niet rijk van wordt. Kees geeft aan enorm trots te zijn op de gezondheid van zijn varkens. "De gezondheidsstatus bij mijn varkens is het hoogst van heel Nederland. Dit is met bloedonderzoek bewezen."

Als dierenarts moest hij na de Varkenspest duizenden biggetjes doodspuiten. Dit ging hem niet in de koude kleren zitten. Daarom gaat hij nu alleen nog maar doen wat goed voelt. "Het gaat om het welzijn van het varken. Ieder varken is mij even lief." Kees is gepromoveerd op natuurlijk gedrag van de varkens. Aan het gedrag kan je zien hoe varkens zich voelen en dit kan volgens hem helpen om problemen met gezondheid op te lossen.

Samen met kippenhouder Ruud Zanders wil Kees bedrijven gaan bouwen waarmee de boer met 75 zeugen rond kan komen. Het welzijn van de varken staat hier bovenaan. Hun drijfveer; de wereld voeden door de dieren een rol te geven in het voedingssysteem.

John en Johanna Huiberts
Ook bezoekt Yvon dus John en Johanna Huiberts. Zij telen sinds 8 jaar biologische bloembollen in Sint Maartensbrug. Met 35 hectare zijn zij de grootste bio-bloembollenteler van de hele wereld. John vertelt dat hiervoor ploegen, chemie en spuiten zijn leven bepaalde. "Ik was er nog goed in ook." Na een levensveranderende gebeurtenis met dochter Ella en het volgen van een cursus bodembiologie besloten John en Johanna om te schakelen naar biologisch.

Johanna maakte gedurende de opnames zelf wat foto's. 

Hij geeft ook aan dat ze onwijs veel energie in de bodem stoppen om hier iets voor terug te krijgen. Zo maken ze zelf compost van groenafval. Het optimaliseren van het bodemleven kost volgens hem zo'n 10 jaar. Omdat biologisch bollen telen een hele nieuwe tak van sport is zijn John en Johanna echt aan het pionieren. Johanna maakt in haar 'keuken' plantversterkers. John toont vervolgens nog hoe de bodem er uit ziet. "Onze bodem is een soort spons, houdt vocht en voeding vast. Hierin willen wormen en schimmels leven. Onze grootste beloning is een gezonde bodem."

Klik hier om de volledige aflevering te bekijken.

Voor meer informatie over beide bedrijven: www.keesscheepens.com en www.huibertsbloembollen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven