Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Petitie: Gezondheid moet betaalbaar zijn voor iedereen

"Ik pleit ervoor dat biologisch de norm wordt in de supermarkt"

Sigrid Koeleman is naast kritisch consument al jaren actief in de biologische sector. Als conceptbedenker, contentmaker en o.a. founder van het I Live Green Magazine komt ze regelmatig in contact met wetenschappers en artsen: “Steeds vaker hoor ik hen zeggen dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid. Dan hebben ze het met name over de negatieve gevolgen van pesticidenresiduen. Toen ik laatst bij Jinek neuroloog Bas Bloem hoorde zeggen dat er bewijs is dat die bijdragen aan het krijgen van Parkinson en hij vervolgens aanraadde biologisch te eten ‘als je dat kunt betalen’, wakkerde het activistische vlammetje in mij op. Het kan toch niet zo zijn dat je inkomen bepaalt of je voor gezondheid kunt kiezen? Iedereen heeft het recht om gezond te blijven! Daarom startte ik namens het platform I Live Green Magazine een petitie: Gezondheid moet betaalbaar zijn voor iedereen.”

“Ik snap het ook niet. De Rijksoverheid wil Nederland gezonder maken. Er is steeds meer bewijs dat biologisch eten daaraan bijdraagt, zeker bij zwangeren en kinderen. Onlangs was ik bij een lezing waar Koen Joosten, Kinderarts-intensivist bij Erasmus MC, vertelde over de rol van gezonde voeding al voor de zwangerschap (voor gezond sperma/eicellen), tijdens de zwangerschap (als de eicel ‘ontkiemt’) en de eerste paar maanden van de baby als de hersens zich nog verder ontwikkelen. Een moeder die denkt goed bezig te zijn, door zelf babyvoeding te maken van gangbare groenten komt bedrogen uit. Zo’n potje zou in de winkel niet verkocht mogen worden vanwege de chemische gewasbeschermingsmiddelen die het bevat. Geen enkele moeder die dit weet. En elke moeder zou anders kiezen, als ze het wel wist. Daarom pleit ik ervoor dat biologisch de norm wordt in de supermarkt.”

Sigrid roept mensen op, die vinden dat gifvrije, biologische voeding de norm zou moeten zijn en betaalbaar voor iedereen, de petitie te tekenen zodat de politiek hiervoor eisen opstelt. 

Ook de Bijenstichting ondersteunt de petitie. Jaap Molenaar: "Wij zetten ons al jaren in voor gifvrije land- en tuinbouw ten behoeve van de gezondheid van insecten. Maar er komen steeds duidelijkere bewijzen dat bestrijdingsmiddelen ook van grote invloed zijn op de gezondheid van ons mensen. Ziekten als Parkinson worden hierbij genoemd. Wij zijn dan ook heel blij met de petitie die I Live Green is gestart en die wij van harte aanbevelen. Voor de mens en de bijen." 

Publicatiedatum: