Raiffeisenverband Südtirol:

Bio-competentiecentrum in Lana geopend

Begin oktober werd het nieuwe competentiecentrum voor de biologische landbouw in Lana geopend, schrijft de Raiffeisenverband Südtirol. In het Eurocenter in de industriezone 1/5 hebben de vijf organisaties Bio Alto Vermarktungsgenossenschaft, Biokistl, Abcert Biokontrollstelle, Biobeef/BioRegio en Bioland Südtirol zich onder één dak verenigd om de biologische landbouw van Zuid-Tirol verder te ontwikkelen en te bevorderen.

Nieuw competentiecentrum voor de biologische landbouw geopend, op de foto van links naar rechts: Thomas Damm, Ulrich Gamper, Toni Riegler, Reinhard Verdorfer, Alex Mazzon en Paul Profanter

"Een sterk signaal voor de politiek, landbouw en levensmiddelindustrie in Zuid-Tirol", moet deze fusie zijn, aldus Bioland-voorzitter Toni Riegler. Het doel van het nieuwe bio-competentiecentrum is het goed gebruikmaken van de synergieën die door het fysieke samenkomen van de vijf organisaties ontstaan, daarnaast wil men naar de buitenwereld toe present zijn als contactpersoon rondom het thema bio.

Als ideeëngever fungeert Ulrich Gamper, voorzitter van het in 1999 opgerichte 'Biokistl'. In zijn drie winkels en online worden bio-producten  aangeboden en uitgeleverd. Met veel kleine stappen is de bio-sector in Zuid-Tirol gegroeid, meent Ulrich, nu is het tijd om een tandje sneller te gaan: "We hebben getraind en weten nu hoe het moet, onze wens is om de bio-sector in Zuid-Tirol uit te breiden en we willen dat de politiek daarbij aan onze zijde staat."

Eveneens van de partij in het nieuwe bio-competentiecentrum is de controle-instantie Abcert, die als onafhankelijk certificeringsorgaan de productie en verkoop van biologische producten controleert. Momenteel worden 1600 bedrijven in Zuid-Tirol en Noord-Italië door Abcert gecontroleerd. Thomas Damm, de directeur, is blij  met de realisering van de gemeenschappelijke standplaats die hij zich reeds sinds tien jaar wenste: "Deur aan deur met de stakeholders laat zich de samenwerking beter organiseren, de uitwisseling van informatie loopt vloeiender en we kunnen sneller reageren."

Op de standplaats in Lana zijn bovendien ook Bio*beef, de werkgemeenschap voor bio-vlees uit Zuid-Tirol, en de onlangs in januari opgerichte verkoopcoöperatie Bio Alto gevestigd. 

Landesrat Arnold Schuler loofde het initiatief. Door de realisering van dit competentiecentrum en het gebruik van de meest uiteenlopende synergieën binnen de bio-scene worden krachten gebundeld en versterkt. "Voor alle deelnemers hier betekent dat een nieuwe mijlpaal voor de biologische landbouw. Ook al is er geduld nodig geweest op de weg hier naartoe, de resultaten tonen het succes en ik wens het nieuwe bio-centrum alle goeds." De burgemeester van Lana, Harald Stauder, had zich de nieuwe overkoepelende organisatie van de bio-marktspelers dichterbij het dorpscentrum gewenst. Maar het feit dat de fusie nu voltrokken is laat goede mogelijkheden voor de toekomst toe. Bauernbund-voorzitter Leo Tiefenthaler feliciteerde met de nieuwe "centrale", waar de activiteiten nu beter samen kunnen lopen. Dat is belangrijk voor iedere organisatie, zowel in praktischer alsook in ideologisch opzicht: "Men voelt de positieve instelling", aldus Leo. 

Voor meer informatie:
Raiffeisenverband Südtirol
Raiffeisenstraße 2, 39100 Bozen
+39 0471 945 111
verband@raiffeisen.it 
www.raiffeisenverband.it/de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.