Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het bouwplan voor de ideale meng- en wisselteelt

Hoe ziet de ideale meng- en wisselteelt eruit? En hoe behaalt de boer optimale resultaten? Een passend bouwplan is hierin essentieel. In de praktijk is het maken van een ideaal bouwplan echter niet altijd eenvoudig. Zo moet rekening worden gehouden met o.a. grondsoort, ligging en ook graslandvernieuwing om de voordelen van meng- en wisselteelt optimaal te benutten.

Waarom starten met meng- en wisselteelt?
In dit artikel legt Reudink iets uit over het belang en de voordelen van meng- en wisselteelt vanuit wetenschappelijk perspectief. Het bedrijf zet de belangrijkste voordelen op een rij om te laten zien waarom meng- en wisselteelt wordt geadviseerd.

Meng- en wisselteelt

  • bevordert een duurzame kringloop en stimuleert de biodiversiteit van de bodem. De gevormde ondergrondse massa (wortels en wortelknobbeltjes) de bodemvruchtbaarheid, bewortelbaarheid en natuurlijke drainagecapaciteit van de bodem worden verbeterd. 
  • verhoogt de N-benutting in het systeem. Ook resulteert het in een gelijkwaardige of hogere drogestof-opbrengst (ds) én kwaliteit per hectare wanneer gecombineerd met vroege maïs.
  • helpt in de onkruidonderdrukking. Dit kan het winnen van een eerste snede gras zijn vóór de zaai van (ultra-) vroege maïs, maar ook door het bijzaaien van een erwt bij graan omdat dit zorgt voor een voller gewas. Tevens kan een tussenteelt zorgen voor het gemakkelijker in te passen van en een beter resultaat bij graslandvernieuwing.
  • benut suboptimale voorjaarsomstandigheden om ruwvoer (ds) te maken.
  • maakt de combinatie van winterharde erwten met wintergranen of gras gevolgd door teelt en maïs mogelijk. Vanggewassen spelen een belangrijke rol in het streven naar een meer duurzame maïsteelt.

Voor wie overtuigd is van de potentie van meng- en wisselteelt op zijn/haar bedrijf is het zaak om een goed doordacht bouwplan op te stellen.

Wat is het ideale bouwplan?
Een standaard bouwplan voor de biologisch melkveehouder bestaat uit: gras/klaver gevolgd door maïs, gevolgd door wintergraan, gevolgd door gras/klaver. Zo wordt de nalevering van stikstof door de gras/klaver goed benut en ontstaat er een gunstig vestigingsklimaat voor de nieuwe gras/klaver zode. Bij zowel de maïsteelt als de graanteelt heeft de boer de keuze: korreloogst of Gehele Plant Silage (GPS).

Het optimaal benutten van eerdergenoemde voordelen van meng- en wisselteelt, vergt echter een bedrijfsspecifiek bouwplan. In de praktijk is het niet altijd even makkelijk om een passend bouwplan te maken, want in hoeverre neemt de boer de huiskavel mee in de plannen? En wil hij graslandverbetering in het plan opnemen? Ook moeten boeren rekening houden met grondsoort en ligging. Er zijn verschillende opties voor meng- en wisselteelt i.c.m. vroege maïsrassen zoals zichtbaar in Tabel 1.


Tabel 1: Opties meng- en wisselteelt i.c.m. vroege maïsrassen. Klik hier voor een vergroting. (Bron: NMB).

Volgens Reudink bestaat het ideale bouwplan uit een 6 tot 8-jarige rotatie (Tabel 2). Bestaande uit 4 tot 6 jaar gras-klaver, 1 jaar maïs en 1 jaar graan-erwt. Lees hier waarom Reudink kiest voor de wintererwt 

In de jaren met gras-klaver vindt er opbouw van organische stof plaats die door de maïsteelt benut kan worden. Hierdoor is er nauwelijks tot geen RDM-bemesting nodig. De laatste voedingsstoffen die uit de oude graszode vrijkomen worden daarna door de graan-erwt opgenomen, aangevuld met de N die de erwt bindt. Dit voorkomt N-verlies. De hoeveelheid N die de erwt doorgeeft aan de gras-klaver teelt die daarop volgt, is een mooie startgift voor het gras. Op deze manier wordt maximaal N toegevoegd in het systeem dat vervolgens efficiënt benut wordt door opeenvolgende gewassen. Daardoor is er meer RDM voor de graspercelen beschikbaar.


Tabel 2: Het ideale bouwplan volgens Reudink.

Verder adviseert Reudink rekening te houden met de volgende zaken bij de start van meng- en wisselteelt.

  • De zaaibedbereiding in het najaar: een voorvrucht moet tijdig geruimd worden.
  • Het akkerbouwmatig denken van loonwerker én veehouder.
  • De onderzaai van gras in graan-erwt is lastig.
  • Het verlies aan eiwit tijdens veldbewerkingen (zoals bij alle vlinderbloemigen).

Voor meer informatie:
Reudink B.V.

+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: