Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw boek: Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen

Het wordt steeds bekender dat vlak onder onze voeten een heel netwerk aan schimmels (mycelium) ligt dat alle planten ondergronds met elkaar verbindt. Een zeer verfijnd communicatienetwerk van Moeder Natuur. Daarnaast is dit netwerk van groot belang voor de uitwisseling van onmisbare voedingsstoffen. De mycorrhiza is daarin een belangrijke speler voor gezonde bossen, maar ook voor gezonde land- en tuinbouw. De wetenschap krijgt hier steeds meer zicht op.

Praktische leidraad
Jeff Lowenfels, auteur van het boek Het Bodemvoedselweb, legt grondig en toegankelijk uit hoe mycorrhizale schimmels in elkaar steken, welke verschillende soorten er zijn (endo- en ecto, plus nog een paar ‘buitenbeentjes’) en hoe en welke planten baat hebben bij mycorrhizae. In het kort: planten ondervinden een verbeterde voedingsstoffentoevoer, droogtetolerantie, weerstand tegen ziekteverwekkers, verbeterde structuur en koolstofopslag en vertragen successie.

Daarna richt het zich in het boek specifiek op de verschillende toepassingen en wijdt hij vijf hoofdstukken aan resp. de toepassing in landbouw, tuinbouw, boomteelt en bosbouw, in hydrocultuur en voor graszoden. Tot slot beschrijft hij hoe je je eigen mycorrhizale schimmels kunt vermeerderen.

Het belang van mycorrhiza's (mycorrhizae) voor gewassen
Een mycorrhiza is een samenwerking tussen planten en schimmels waar beide partners voordeel uithalen. Kortgezegd: de planten en schimmels wisselen voedingstoffen, water en koolstof uit. Deze samenwerking zorgt voor een aanzienlijke verhogen van de voedingswaarde van gewassen. En ze worden weerbaarder tegen droogte, ziektes en insectenvraat.

Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen
Auteur: Jeff Lowenfels vertaling Marc Siepman
Pagina's: 192 
Prijs: € 29,95
ISBN 9789062240623

Publicatiedatum: