Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder vliegen en minder stankoverlast door toepassing Lava3 in de ligboxenstal

Uit onderzoek van VKON komt naar voren dat melkveehouders ervaren dat de hygiëne in hun ligboxenstallen aanzienlijk verbetert door het gebruik van lavameel. Daarnaast worden er minder vliegen gezien en wordt minder stankoverlast ervaren. De betreffende boeren wijzen deze effecten toe aan het gebruik van Lava3.

Onderzoekscentrum VKON heeft in 2021 onderzoek naar de gebruikerservaringen van klanten van Lava3 uitgevoerd. Naast diepte-interviews zijn enquêtes afgenomen onder 116 huidige en 16 voormalig gebruikers van dit specifieke merk gemalen vulkanisch gesteente.

In totaal gaf 65% van de respondenten aan dat het gebruik van Lava3 resulteert in minder mastitis of een lager celgetal en 73% ervaart positieve effecten op de gezondheid (minder uier- en klauwproblemen) van de melkkoeien. Van de respondenten gaf 11% aan dat er minder geur aan de mest zit en 7% ervaart minder vliegen in de stal door het gebruik van Lava3. Deze effecten werden verwacht op basis van gesprekken met klanten, het onderzoek wijst uit dat meerdere gebruikers dezelfde ervaring hebben.

Lava3 heeft het onderzoek uit laten voeren omdat zij op grotere schaal inzicht wilde in de gebruikerservaringen van het steenmeelproduct. De afgelopen jaren hebben Lava3 en VKON ook samengewerkt in projecten rondom diergezondheid, voetbaden en klauwgezondheid.

Het volledige rapport is te lezen op www.lava3.nl en www.vkon.nl 

Publicatiedatum: