Mexicaanse bio-bananenexporteurs luiden noodklok over stijgende kosten

De afgelopen anderhalf jaar heeft de wereld te maken gehad met een niet eerder vertoonde gezondheidscrisis met alle maatschappelijke en economische gevolgen van dien. De biologische bananensector in Mexico is er desondanks in geslaagd om succesvol bananen van de hoogste kwaliteit te telen en vermarkten. "Het voorbije jaar heeft onze sector meer dan zeven miljoen kartons biobananen aan de Amerikaanse markt geleverd," zo laten vertegenwoordigers van Organics Unlimited, Coliman Bananas en Tropical Organic Growers in een gezamenlijke verklaring weten. Mexico werd onlangs de tweede grootste leverancier van biobananen aan Amerika na Ecuador. Met dit groeitempo ligt Mexico op koers om de komende jaren uit te groeien tot de grootste leverancier van biobananen aan de VS. 

In deze moeilijke tijden staat de bananensector onder druk vanwege stijgende kosten, die zij zelf absorbeert om er zeker van te zijn dat de consument betaalbare biologische bananen kan blijven kopen. De huidige prijsstijgingen maken dit echter steeds moeilijker tot een punt dat het niet meer vol te houden is. De prijzen van verpakkingsmaterialen zijn met 20% gestegen en die van plastic zakken met 15%. "De arbeidskosten zijn eveneens met dubbele cijfers gegroeid tijdens de pandemie en als we de deskundigen moeten geloven dan is het einde nog niet in zicht."

Het wereldwijde tekort aan containers is niet alleen een ramp voor de toeleveringsketens, maar zet de logistieke kosten nog verder onder druk, die nu al 15% hoger liggen dan voor de pandemie. 

Daarnaast zijn er extra kosten gemoeid met het garanderen van een veilige, Covid-vrije omgeving zodat werknemers hun werk tijdens periodes van lockdown kunnen blijven doen. "Bovendien kregen we de afgelopen maanden een aantal grote klimaatrampen te verwerken. De orkanen Dolores en Nora hebben een ravage aangericht in boomgaarden aan de kust van de Stille Oceaan en dit heeft geleid tot forse verliezen en extra onverwachte kosten."

"We blijven echter vastbesloten om biobananen te oogsten en ervoor te zorgen dat de supermarkten goed bevoorraad blijven. We kunnen de druk echter niet langer meer aan. We worstelen al jaren met kleine marges maar de huidige situatie is onhoudbaar. De prijzen van biobananen zijn het afgelopen decennium systematisch gedaald. Hoewel we een concurrerende prijs willen bieden om ons klantenbestand verder uit te breiden en een betaalbaar product te leveren, houden we de huidige situatie niet meer vol, omdat we veelal met negatieve marges te maken hebben. Biologische bananen zijn niet alleen de voordeligste biofruitsoort maar worden vaak ook nog tegen lagere prijzen verkocht dan conventioneel fruit."

De biologische teelt gaat met hogere kosten gepaard vanwege het feit dat er gebruik gemaakt dient te worden van gecertificeerde biologische productiemiddelen, niet-chemische oplossingen en duurzame teeltmethoden. "Desondanks zien er in Amerikaanse supermarkten een fors prijsverschil tussen conventionele en biologische bananen. De inputkosten zijn de afgelopen tien jaar voortdurend gestegen, terwijl de prijzen van biobananen in deze periode alleen maar zijn gedaald. Het wordt tijd dat de prijs van biobananen wordt bijgesteld ter bevordering van een duurzame, biologische landbouwsector. 

Voor meer informatie: 
Patrick Pierce
Organics Unlimited
+1 619 807 0850
patrickp@osterads.com 
www.organicsunlimited.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven