Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het lijkt wel of wij steeds meer moeten bewijzen"

Bio4Pack zet stap naar thuiscomposteerbaar laminaat

Tholen - "Bio4Pack gaat op eigen kracht de markt voor composteerbare verpakkingen verder ontwikkelen zonder hinder van frustrerende marktpartijen zoals de afvalverwerkers", dit statement maakt Bio4Pack-directeur Patrick Gerritsen gisteren tijdens de BioNederland Masterclass over verpakkingen bij Antropia in Driebergen. "Ik zit nu 21 jaar in de bio-plastics en zet me al die jaren al in voor composteerbare verpakkingen. Ik ga voor vernieuwende materialen en blijf mijn eigen visie volgen."

Patrick Gerritsen tijdens de masterclass over verpakkingen

Patrick vecht al jaren tegen de vooroordelen die bestaan over composteerbare verpakkingen. "Het lijkt wel of wij steeds meer moeten bewijzen dat onze verpakkingen composteerbaar zijn en CO2 besparen. Er wordt steeds tegengas gegeven vanuit de afval- en verpakkingsindustrie."

De masterclass kon rekenen op een mooie opkomst en de interactie tussen de diverse sprekers en deelnemers was dynamisch.

Patrick ging in zijn presentatie ook nog in op het belang van verduurzaming vanwege de klimaatontwikkelingen. "Uit het recent gepubliceerde IPCC rapport AR6 WGI blijkt dat het niet 5 voor 12 is, maar dat het al 12 uur geweest is." Hij benadrukte dat de CO2-uitstoot drastisch verlaagd moet worden en dat de zorgen van consumenten terecht zijn. Bio4Pack gaat hierop inspelen en door de volgende stap in composteerbare verpakkingen op basis van hernieuwbare grondstoffen te zetten. "De afvalindustrie gaat inzetten op recycling, terwijl we weten dat gemiddeld 85% van dit materiaal in de verbrandingsoven belandt. En in het meest gunstige geval is dit 65%."

Bio4Pack blijft zich inzetten voor composteerbare verpakkingen en durft hier ook zeker in te investeren. Hij introduceerde in zijn presentatie Bio4Pack 2.0. "Bio4Pack gaat weer een stap verder. We investeren in een nieuwe lamineermachine die het mogelijk maakt om laminaten te maken die geschikt zijn voor thuiscompostering. Consumenten kunnen hierdoor eenvoudig hun verpakkingen composteren en een bijdrage leveren aan een duurzaam milieu."

"Er moet echt iets veranderen!"
Patrick vertrok meteen na de Masterclass naar Neurenberg voor de FACHPACK. "Het was een beetje puzzelen en haasten, maar deze Masterclass was zo belangrijk dat ik dit er graag voor over had. Er moet echt iets veranderen!"

Inge Verschoof vertelde over de plasticvrije verpakkingen van Lovechock.

Masterclass
Tijdens de Masterclass vertelden naast Patrick ook diverse andere sprekers iets over de wereld van duurzame verpakkingen. Namens de WUR was dit Ulphard Thoden van Velzen. Patrick: "Ik ben heel blij dat hij hier bij aanwezig wilde zijn. Ulphard geeft altijd de nodige tegengas en laat weten dat recycling niet de juiste weg is. Hij spreekt zich uit voor composteerbaar en biobased."

Jan Rops vertelde namens Crown van Gelder over Crown Native. Dit is suikerbietenpapier van Nederlandse bodem. Namens Lovechock vertelde Inge Verschoof over hun plasticvrije verpakkingen. Dit bio-chocolademerk verpakt nu al tien jaar plasticvrij.

De Masterclass is opgenomen en is voor leden van BioNederland binnenkort beschikbaar.

Voor meer informatie:
Patrick Gerritsen
Bio4Pack
p.gerritsen@bio4pack.com
www.bio4pack.com 

BioNederland
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede
030 2339970
info@bionederland.nl 
www.bionederland.nl