Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tijdens online workshop op 30 september

Minister Schouten neemt innovatie magazine biologische landbouw in ontvangst

In vijftien jaar Ekoland Innovatieprijs zijn ruim veertig bedrijven in de prijzen gevallen. Biologische boeren en tuinders dragen zeer veel bij aan de ontwikkeling van duurzame landbouw. Dat positieve ‘juich’ gevoel is de reden voor het maken van een innovatie magazine. Om net als bij de Ekoland Innovatieprijs enkele biologische boeren in het zonnetje te zetten.

Tijdens het online workshop programma van de BioVelddag 2021 op 30 september neemt minister Schouten het magazine in ontvangst. Meeluisteren kan door aan te melden via www.biovelddagen.nl

Positief geluid
Biologische landbouw geeft hoop voor een duurzame, natuur-, aarde-, dier-, en mensvriendelijke landbouw. Dat positieve gevoel is de reden om in samenwerking met de jury van de Ekoland Innovatieprijs en het vakblad Ekoland, een positief geluid te laten horen. En dat is volgens de organisatie van de Biovelddag 2021 welkom in een tijd van demonstraties en onzekerheid.

"Een geluid dat anderen inspireert en ondersteunt. En dat boeren, beleidsmakers, politici, banken, supermarktmanagers, verwerkers maar ook burgers en consumenten een zetje in de rug geeft om meer biologische producten te gaan maken, verwerken, verkopen en te eten. Daar word je gewoon blij van! Dat is niet naïef. De noodzaak van een radicale ommekeer van de landbouw, van het marktdenken, van het consumptiepatroon wordt door een steeds groter wordende groep wetenschappers bewezen en door steeds meer burgers begrepen."

"Het is de opdracht voor vandaag, voor de jeugd die nu boer(in) is of ergens anders in de productieketen werkt en zijn of haar bijdrage wil leveren. De visie ‘Waardevol en Verbonden’ van minister Carola Schouten kwam in september 2018 dan ook niet uit de lucht vallen. Net zoals het Brundtland-rapport over duurzaamheid in 1987 geen donderslag bij heldere hemel was. Het zijn documenten die aangeven dat de tijdsgeest veranderd is en dat we aan de slag moeten. Natuurlijk houdt de oude economie, het oude denken en de oude politiek die radicale omslag tegen. Verandering doet pijn. Je moet op zoek naar andere ‘waarden en verbindingen’ en daarmee oude waarden en ketens loslaten. Dat gaat niet makkelijk."

Balans
De jury van de Ekoland Innovatieprijs heeft het gezien op de ruim veertig bedrijven die we in de afgelopen vijftien jaar bezochten. Biologische boeren nemen de bodem en natuurlijke processen als basis voor hun systeem. Ze zoeken continu naar de juiste balans tussen ‘de natuur z’n gang laten gaan’ en ‘ingrijpen’ om voedsel te produceren. Innovaties zijn resultaten van deze zoektochten waarvan we leren om een verdere beweging, stimulering van de ontwikkeling in de sector, kunnen inzetten.

BioVelddag
Innovaties in de biologische landbouw staan ook jaarlijks centraal op de BioVelddag. Het is dan ook niet toevallig dat binnen de activiteiten van de BioVelddag een mooie gelegenheid is gevonden om minister Schouten als huidige vertegenwoordiger van het Nederlandse landbouwbeleid, het innovatie magazine van de best-practices, voorbeelden van (kringloop) innovaties, aan te bieden.

Net als op de BioVelddag zijn in dit speciale innovatiemagazine innovatieve ondernemers, proeven en praktijk gerichte resultaten geselecteerd. Zo kan iedere boer of tuinder zich laten inspireren door een collega. Luister mee in het online workshop programma van de BioVelddag 2021 naar de vernieuwende aanpakken en resultaten waarin onder andere een presentatie van de Colorado Beetle Catcher als nieuwste mechanische innovatie.

"En zo kan elke beginnende boer zich oriënteren op wat er allemaal meer kan dan wat je opleiding, de wetenschap of de bank adviseert. Biologische boeren lopen hierin voorop."

Aanmelden voor het workshop programma a.s. woensdag 29 en donderdag 30 september kan via www.biologischevelddagen.nl

Publicatiedatum: