Pieter Pot breidt uit naar Vlaanderen en Brussel

Tholen - Pieter Pot gaat de Belgische markt op. De online verpakkingsvrije supermarkt breidt het bezorggebied op donderdag 28 oktober uit naar Vlaanderen en Brussel. "We weten dat Vlamingen op ons zitten te wachten." 

Puck Schaaphok, Head of Belgium bij Pieter Pot

De Vlaamse en Brusselse consument is bekend met verpakkingsvrije boodschappen, ziet ook Puck Schaaphok, Head of Belgium bij Pieter Pot. "In Nederland zijn er best wel wat initiatieven geweest voor verpakkingsvrije winkels, maar uiteindelijk lijken ze toch niet zo goed te lopen. In België zijn er veel verpakkingsvrije winkels en supermarkten en die gaan erg goed. Daaraan zie je dat er in Vlaanderen vraag naar is."

Geen concurrentie
De reden waarom dit soort winkels in België meer in trek is dan in Nederland laat zich lastig aanwijzen. "Misschien dat de barrière voor consumenten daar iets lager ligt om eigen bakjes mee te nemen naar de winkel. Verder speelt denk ik ook mee dat je het in België niet echt hip kunt noemen. Het speelt al veel langer. De bewustwording van duurzaamheid en klimaatimpact groeit bij iedereen. Voor consumenten is verpakkingsvrij boodschappen doen een makkelijke manier om een steentje bij te dragen. In steden als Antwerpen en Gent zie je dat het gemeentebestuur via klimaatplatforms initiatieven zoals verpakkingsvrij boodschappen doen naar voren schuift om burgers te inspireren. Niet alleen particulieren en winkeliers trekken eraan. Ook de overheid als externe invloed helpt mee om het op de kaart te zetten."

Pieter Pot ziet de aanwezigheid van verpakkingsvrije winkels in België niet als concurrentie. "We zijn blij dat ze er zijn, want uiteindelijk streven we hetzelfde doel na. Echter zitten deze winkels vaak in de grotere steden en niet iedereen heeft daar toegang toe. Straks kunnen mensen in de kleinste uithoekjes van Vlaanderen verpakkingsvrije producten bestellen."

Wafeltjes en mayonaise
Pieter Pot heeft van veel producten zowel een reguliere als een biologische variant in het assortiment. De biologische producten zijn te herkennen aan het bekende 'groene blaadje'. "We mogen niet zomaar zeggen dat producten biologisch zijn. Onze Skal-certificering geeft meerwaarde aan biologische producten en daar zijn we erg blij mee."

De Vlamingen en Brusselaars kunnen straks uit het zelfde assortiment bestellen als de Nederlandse klanten. Ondertussen wordt eraan gewerkt om ook Belgische leveranciers aan te trekken. "Op het eerste gezicht lijken de landsgrenzen dichtbij maar Belgen willen toch ook andere producten. Dan denken we aan Belgische mayonaise en bijvoorbeeld wafeltjes. Die zullen we toevoegen aan de webshop." Het is de bedoeling dat de webshop voor beide landen zoveel mogelijk gelijk blijft. Dat betekent dat deze typisch Belgische producten straks ook voor de Nederlandse consument te bestellen zijn.

Distributie en verzending
Klanten uit beide landen worden bediend uit het distributiecentrum van Pieter Pot in Rotterdam. Onlangs verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand. "Een hele operatie om te midden van de verhuizing te zorgen dat de bestellingen die elke dag binnenkomen, goed worden verwerkt. We zijn heel blij met onze nieuwe, grotere locatie. Die biedt ons veel mogelijkheden in de toekomst."

Er wordt voor de Belgische markt geen apart verdeelcentrum over de grens geopend. "Dat zou alleen meer heen-en-weer-gerij worden. We werken met PostNL Food. Vanuit ons distributiecentrum gaan de bestellingen naar hun warehouse in Amsterdam of Antwerpen om dan verder verdeeld te worden over Nederland en België", legt Puck uit.

Vlaanderen eerste stap
Vanaf 5.000 wachtlijst inschrijvingen zou lancering in Vlaanderen en Brussel van start gaan. Al snel was dat aantal bereikt. Inmiddels telt het aantal inschrijvingen 7.914. "Het ging super goed. Op onze social media accounts zagen we al langer tractie vanuit België. Regelmatig kregen we comments met vragen of we ook naar België zouden komen. Op donderdag 28 oktober lanceren we in België." 

In de toekomst wil Pieter Pot verder internationaal uitbreiden. "Vlaanderen is een mooie eerste stap, wetende dat Vlamingen op ons zitten te wachten", besluit Puck.

Voor meer informatie:
Puck Schaaphok
Pieter Pot
puck@pieter-pot.nl
www.pieter-pot.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven