Grand Mas du Roy:

Veelbelovend seizoen Franse bio-granaatappelen in veeleisende markt

Het biologische granaatappelseizoen gaat binnenkort van start voor Grand Mas du Roy, een teler uit het Franse Arles, gespecialiseerd in de biologische teelt. "Dit jaar is voor ons ook echt het eerste biologische granaatappelseizoen. In 2018/19 zijn de eerste boomgaarden aangeplant met de rassen Acco, Wonderful en Mollar d’Elche. Dit jaar breiden we ons assortiment verder uit met het rode ras Rugalate,” vertelt Frédéric Chabert.

Met 5 hectare, waarvan 1 in volle productie, en een dichtheid van gemiddeld 1.250 bomen/ha, verwacht Grand Mas du Roy dit jaar een oogst van 6-7 ton. Op 10 september is de pluk begonnen en deze week komt het fruit op de markt. "De oogst eindigt waarschijnlijk eind oktober, maar de granaatappel is een fruitsoort die daarna nog lang gekoeld kan worden bewaard."

© Grand Mas du Roy

"Ons doel is om de verschillende rassen met hun typische kleuren te verhandelen, en ze niet gewoon als granaatappel op de markt te brengen. Daarom willen we het commerciële deel goed segmenteren om zoveel mogelijk fruit voor directe consumptie af te kunnen zetten." Frédéric legt hierbij uit dat, om de volledige opbrengst in te kunnen zetten, de onverkochte granaatappelen zullen worden verwerkt tot sap.

Samenwerking met GRCETA van Basse Durance
De granaatappelteelt in Frankrijk staat nog in de kinderschoenen, maar Grand Mas du Roy wordt al wel technisch gecontroleerd door GRCETA van Basse Durance (een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met de tuinbouwteelt en teeltechnieken), een technisch centrum dat in alle teeltgebieden erkend wordt voor het deskundig advies over appelen, peren en perziken. "Sinds enige tijd helpt Sophie Hardy, de nieuwe boomkwekerijadviseur die de groep apart heeft aangetrokken, telers bij het het diversifiëren binnen hun bedrijf."

"Als het gaat om het technische aspect van granaatappelen werken we heel nauw samen. Onze boomgaard is plat geplant om meer zonlicht te kunnen krijgen en grotere maten en mooie kleuren te kunnen creëren."

"Andere boomgaarden worden in vrije vorm aangeplant. De tests die we uitvoeren, worden gecontroleerd door GRCETA van Basse Durance. Ook hebben we verdunningstests uitgevoerd die een succes bleken te zijn. Een ander belangrijk technisch aspect dat GRCETA heeft onderzocht, betreft de bemesting om te kunnen bepalen welke bloemen vrucht zullen geven."

Linkerfoto: Frédéric Chabert/ © Grand Mas du Roy

Een veelbelovend seizoen voor een veeleisende markt
Dankzij de reputatie als superfood is de consumptie van granaatappel in 10 jaar bijna verdrievoudigd. "De markt lijkt interessant, consumenten vragen om het product en de trend om lokale, Franse producten te consumeren versterkt deze reeds aanwezige vraag."

Met een Brix-waarde van 13° en zeer regelmatig en homogeen fruit ziet het seizoen er veelbelovend uit. "We hebben hier het geluk gehad om het juiste oogststadium te hebben gevonden en zo precies te weten wanneer het fruit de maximale rijpheid heeft bereikt voordat het barst. We vertrouwen op de kleur en de vorm van de granaatappel om te zien wanneer de 'spieren', de blaren op de vrucht, zullen verschijnen. Die 'spiervorming' is een teken dat het fruit kan worden geplukt.”

Over (de boomgaarden van) Grand Mas du Roy
Grand Mas du Roy is een familiebedrijf dat is opgericht in 1978. Op dit moment wordt het geleid door Frédéric Chabert. Onder het eigen merk biedt Grand Mas du Roy appelen, peren, granaatappelen, olijven en binnenkort ook perziken, nectarines en aromatische kruiden aan. De producten worden verder verhandeld via distributeurs, groothandels en speciaalzaken.

Voor meer informatie:
Frédéric Chabert
Grand Mas du Roy
+33 (0)4 90 96 53 79
frederic.masduroy@gmail.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven