Tholen - De kazen van Biostee liggen in delicatessenwinkels in onder meer New York, San Francisco, Londen, Parijs, Berlijn, Warschau en Kiev. De tijd is rijp om het verhaal van de kazen ook meer in Nederland te gaan vertellen. Want een bijzonder verhaal is het. Met de introductie van deze kazen sloot namelijk een aantal jaar geleden de eigen kringloop op het bio-akkerbouwbedrijf.
Het bio-akkerbouwbedrijf teelde al grasklaver en luzerne, maar verkocht dit altijd door. Sinds 2015 houden ze ook biologische koeien op het bedrijf. En van deze melk worden de Biostee-kazen gemaakt. "We hebben nu 200 koeien. Het is erg mooi dat onze kazen gemaakt worden van eigen melk. Onze melkveehouderij maakt het verhaal echt af. Waar nu de uien staan, lopen volgend jaar daadwerkelijk de koeien", vertelt bio-akkerbouwer én -melkveehouder Ard van Gaalen.
Ard van Gaalen, Marius de Vlieger, Arian de Jong en Pieter Hugo Visser
Ard: "Toen in 2014 het melkquotumstelsel eraf ging, waren we vrij om met de melkveehouderij te beginnen. Hier zijn we met de kringloop in gedachte mee begonnen. We haalden voorheen mest van verschillende kwaliteit uit heel Nederland. En teelden naast de groente ook zelf grasklaver als bodemverbeteraar, wat we in kleine partijen doorverkochten. Op een gegeven moment werd ik gebeld door een afnemer daarvan in het noorden van het land. 'Wat doen jullie met dat spul? Is het wel biologisch?', vroeg hij. Dit bedoelde hij positief, want: 'De geiten zeiken melk sinds we jullie grasklaver aan ze voeren en de kaas is super van smaak en langer houdbaar'. Ook van verschillende melkveehouders kregen we complimenten over onze grasklaver. We wisten dus dat we uitstekend ruwvoer oogstten. Niet meer dan logisch dus om zelf ook eens gebruik te gaan maken van onze eigen grasklaver. Dus besloten we om zelf koeien te gaan houden om zodoende de kringloop te sluiten. En ook eigen mest te kunnen aanvoeren, want homogene mest is de basis om goede en gezonde wintergroenten te telen."
De optelsom richting een eigen kaaslijn was vervolgens al snel gemaakt, zo geeft Ard aan. "We wisten dat we goede melk hadden, dus besloten al snel met eigen kazen aan de slag te gaan."
Jonge Blom, Pittige Tante, Oude Knar en de Heerenboer
De kazen worden gemaakt door de Mèkkerstee, kaasmaker èn zorgboerderij in Ouddorp. "Zij beschikken over veel expertise en maken heerlijke kazen van onze melk." Naast de blanke kazen Jonge Blom, Pittige Tante en Oude Knar is er ook een serie speciale kazen van Biostee. "Daarvan is de Heerenboer, onze truffelkaas, het populairst. Voor sommige mensen is truffel te veel van het goede qua smaak. Deze kaas heeft een heel subtiel smaakje, de hint van truffel komt langzaam los wanneer je er van proeft. En de kaas is mooi romig van smaak."
Voor de afzet werkt Biostee nauw samen met exporteur Treur Kaas. "Via hen hebben we het gepresteerd om onze kazen exclusief in 15 landen te krijgen in West-Europa, het Oostblok en zelfs in de VS zijn ze verkrijgbaar. Dat betekent dat de kaas wel serieus goed moet zijn. Met name de Heerenboer vindt gretig aftrek in het buitenland."
Biostee wil graag ook in eigen land meer bekendheid voor de kazen genereren. Daarom staat Biostee op 27 en 28 september op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten (Marktkraam 31). Voor meer informatie:
Ard van Gaalen
Biostee
Molendijk 121
3284 LH Zuid Beijerland
06 53405827
ard@biostee.nl
www.biostee.nl