Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Superunie: Data van alle bananenleveranciers om vast te stellen of er leefbaar loon wordt betaald

Superunie verzamelt samen met haar bananenleveranciers data over de status van het huidig loon en het verschil met het leefbaar loon. Dat meldt de inkoopcombinatie op haar website. "Zo hebben we in samenwerking met Tropical Fruit Export (TFE) alle data van alle farms verkregen en kunnen we nu vaststellen of op alle farms leefbaar loon wordt betaald. Mocht er een gat zitten tussen het huidige loon en leefbaar loon, dan kijken we samen met TFE hoe we dit dichten."

"Onze bananen komen uit Ecuador, Colombia en de Dominicaanse Republiek. Op jaarbasis kopen we zo’n 36.000 ton bananen bij twee bananenleveranciers: Tropical Fruit Export (TFE) in Ecuador en bij Fyffes uit Colombia en de Dominicaanse Republiek", aldus Superunie. "Onze bananen komen via onze leverancier TFE uit Ecuador en via Fyffes uit Colombia (ca. 95%) en de Dominicaanse Republiek (ca. 5%). Met beide partijen werken wij sinds 2010 samen. Bij TFE kopen wij direct in. Deze bananen komen van een kleine twintig bananen farms. Onze leverancier Fyffes werkt in Colombia met twee grower organisaties, Uniban en Banasan. Hun bananen komen van zo’n 350 bananenfarms. Voor beide leveranciers geldt dat naam en locatie van de bananenfarms bekend zijn. Onze bananen worden verscheept naar Rotterdam en Antwerpen. Nadat de bananen zijn gerijpt, worden ze naar de distributiecentra van onze leden gebracht."

"Als ketenspeler die wereldwijd opereert kunnen we het verschil maken op weg naar duurzame handel. Daarom hebben we bananen als een van de belangrijkste producten aangemerkt en dragen al onze bananen het Fairtrade of RainForest Alliance keurmerk. Maar we gaan een stap verder: we willen ook een leefbaar loon realiseren voor bananenarbeiders. Initiatieven om een beter loon in de grootste bananenexportregio’s te realiseren, kwamen in het verleden moeizaam op gang. De keten is complex en de invloed van individuele partijen is vaak beperkt. Door nu lokaal met onze leveranciers te kijken in het land van herkomst krijgen we meer inzicht in de huidige situatie en hebben we meer grip op wat we gezamenlijk kunnen doen om de inkomsten van de bananenplukkers te verbeteren."

Waarom extra aandacht voor bananen?
"Om een leefbaar loon voor onze bananenarbeiders te realiseren zoeken wij actief de samenwerking op met de hele keten. Want, we willen onze keten kennen. Weten waar onze bananen zijn geteeld, door wie en onder welke omstandigheden. Op deze manier kunnen we niet alleen duurzaam en transparant ondernemen, maar ook het verschil maken. In openheid praten wij met onze leveranciers over de hoogte van salarissen van werknemers op de bananenplantages. Dat is niet vanzelfsprekend. Wederzijds vertrouwen is hierbij cruciaal. Zo hebben wij dankzij een goede relatie met onze bananenleverancier TFE, inzicht gekregen in de inkomsten van hun bananenplukkers in Ecuador. Door deze transparantie kunnen we ook daadwerkelijk gezamenlijk actie ondernemen om het loon van bananenarbeiders te verbeteren. Ook met Fyffes worden de eerste stappen gezet om inzicht te krijgen in het huidige loon van de arbeiders bij de boeren in Colombia."

"De bananenketen is complex. Het is meestal onduidelijk waar leveranciers in de waardeketen de bananen precies vandaan halen, welke stappen zij zetten om tot leefbaar loon te komen, en wat de arbeiders op de plantages verdienen. In openheid praten over de hoogte van salarissen van werknemers in de keten is niet vanzelfsprekend. Maar door onze langdurige relatie met onze bananenleveranciers TFE en Fyffes hebben we dit gevoelige onderwerp kunnen bespreken. Beide leveranciers waren destijds voorlopers van Fairtrade certificering waaruit blijkt dat ze social compliance belangrijk vinden. Met TFE hebben we een direct sourcing traject uit land van herkomst op kunnen zetten zodat we een korte en transparante keten hebben. Met Fyffes werken we ook op een transparante manier al lang samen."

Bron: Superunie

Publicatiedatum: