Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Training Strokenteelt start op 15 september 2021

Akkerbouwers maken hun eigen strokenteelt-bouwplan

Strokenteelt: om de paar meter een ander gewas. Het grootschalige akkerbouwbedrijf ERF in de Flevopolder deed er goede ervaringen mee op, op twee aaneengesloten bedrijfspercelen van 42 en nu een extra 60 hectare met stroken van zes meter. Jaco Burgers, directeur van ERF, geeft aan waarom: "Op zes meter zie je echt een verschil en een exponentiele toename van nuttige insecten." Meer en meer telers proberen strokenteelt uit. Deze telers willen meer biodiversiteit en een betere risicospreiding. Theo Heijboer, bedrijfsleider ERF: "Het extra werk bleek reuze mee te vallen. Vooral het ontwerpen vooraf kost extra tijd." Akkerbouwers kunnen ondersteuning krijgen bij het ontwerp van een eigen strokenteelt bouwplan via de Training Strokenteelt.

Theo Heijboer, Dirk van Apeldoorn en Jaco Burgers. Foto: Klaas Eissens.

Akkerbouwers en telers kunnen verkennen hoe ze op het eigen bedrijf aan de slag kunnen met strokenteelt met de Training Strokenteelt. Deelnemers leren met de Training Strokenteelt telers van de huidige ervaringen van ERF in de Flevopolder, de WUR percelen in Wageningen en Lelystad en van andere telers. Deelnemers maken in de training een eigen strokenteelt-bouwplan, voor een proefperceel of het hele bedrijf.  

Trainingslocaties zijn op praktijkbedrijven met voorbeelden van strokenteelt, zodat de deelnemers het ook in de praktijk kunnen zien. Zoals de werklocatie ERF BV, Ibisweg 10 te Zeewolde & Prof Broekemahoeve, Elandweg 84 te Lelystad.

Inhoud trainingsdagen van 13:30 tot 20:00 uur: 

  • 15 september 2021: Bekijk de percelen van ERF en WUR, mogelijke perceelindeling, beste gewaskeuzes en combinaties
  • 27 oktober 2021: Kennis opdoen over strokenteelt: mechanisatie, beregening, onkruidbeheersing, ziekten en plagen. Plus opzet van je eigen plan
  • 17 november 2021: Bemesting en bodemstructuur, benodigde investeringen, mogelijke opbrengsten. Deel je eigen plan.  
  • 8 december 2021: Vermarkten van producten uit strokenteelt. Feedback op je eigen plan.

De training wordt verzorgd door Dirk van Apeldoorn, WUR onderzoeker strokenteelt, met inbreng van Jaco Burgers, Dirk van de Weert, Theo Heijboer en Roy Michielsen, ERF en begeleiding van Maria van Boxtel, Land & Co. De kosten voor de training zijn 550 euro + 21% btw per deelnemer. 

Belangstelling voor deelname? Telers kunnen zich opgeven via www.bioacademy.nl of mailen hun  gegevens direct aan Maria van Boxtel via mvanboxtel@landco.nl. Klik hier voor directe opgavelink. 

Deze training is mede mogelijk gemaakt door de SABE regeling van het Ministerie van LNV.

Publicatiedatum: