'Visiedocument bio-boeren Brabant: naar een duurzame landbouw en natuur in Brabant in 2030' overhandigd

Gisteren is het 'Visiedocument bio-boeren Brabant: naar een duurzame landbouw en natuur in Brabant in 2030' overhandigd aan Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. De overhandiging vond plaats op het biologisch akkerbouwbedrijf van Dyanne Schrauwen.

"Mooi op tijd voor het nieuwe beleidskader Landbouw en Voedsel wat in ontwikkeling is en wat tot een uitvoeringsprogramma moet leiden waarin we hopen dat Brabant ambitie laat zien op het gebied van de ontwikkeling van de biologische sector. Het was in ieder geval een goed gesprek met veel waardering voor de visie en voor de bottom-up aanpak waarbij meer dan 70 biologische bedrijven betrokken zijn. We zijn benieuwd naar het vervolg!", aldus Marjon Krol, projectleider bij ZLTO op LinkedIn.

Desgevraagd gaf Marjon nog wat toelichting over het traject dat vooraf is gegaan aan de overhandiging. Dit visiedocument is ontstaan als gevolg van enkele gesprekken die een kerngroep van 8 biologische boeren uit Brabant afgelopen winter met Elies Lemkes heeft gehad.

Systeembenadering
Aanleiding voor die gesprekken was de onzichtbaarheid van de biologische sector in het beleid van Provincie Noord – Brabant met name in de discussies rond emissies die zich vooral concentreerde op stalaanpassingen, een benadering die niet werkt in de biologische sector vanwege open stalsystemen, verplichte uitloop en weidegang et cetera. "Vanuit bio wordt daarom al lang aangedrongen op een systeembenadering in plaats van in te steken op slechts één onderdeel in dat systeem. Verder werd er vanuit de Provincie wél veel aandacht gegeven aan Natuurinclusieve landbouw als oplossing van alle duurzaamheidsproblemen, maar ook daarin werd bio niet genoemd, wat bij veel biologische boeren in Brabant tot behoorlijke frustratie leidde", aldus Marjon. 

Visie
Ze geeft aan dat de overleggen met Elies Lemkes zeer positief verliepen. "Het bleek dat er echt beperkte kennis was over biologisch, dus het werd de groep duidelijk dat ze veel beter moeten uitleggen hoe de biologische landbouw werkt. En op een gegeven moment vroeg Elies naar hun visie, over waar ze dan vinden dat het dan wél heen moet gaan. Die vraag kon de groep niet zomaar beantwoorden, vandaar dat het visietraject gestart is. Die uitdaging heeft de kerngroep op zich genomen en in de winter is hier hard aan gewerkt."

"Een eerste concept is op 5 maart met Elies Lemkes besproken, die daar heel enthousiast over was. Eind maart – begin april zijn vervolgens 3 webinars georganiseerd waarvoor alle biologische boeren in Brabant waren uitgenodigd en waaraan in totaal ruim 70 bio-boeren hebben deelgenomen, wat bijna de helft is van alle bio-boeren in Brabant. Met hun feedback is de visie aangescherpt en deze is nu dus aan Elies overhandigd."

Marjon vertelt dat dit volgens de bio-boeren hét moment om aandacht te geven aan biologisch. "Frans Timmermans heeft biologische speerpunt van zijn beleid gemaakt; op landelijk niveau komt er bij LNV ook weer meer aandacht voor. In de markt zie je ontwikkelingen, zoals bij PLUS waar binnenkort alleen nog biologische zuivel te krijgen is. Dus Brabant mag hierin niet achterblijven."

Voor meer informatie:
Marjon Krol
ZLTO
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch
06 53363937
marjon.krol@zlto.nl 
www.zlto.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven