Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Silvia Gawronski

Gebruik van bio op het etiket volgens de nieuwe bio-verordening

Naast de algemene etiketteringsvoorschriften die voor alle levensmiddelen bestaan, gelden er op basis van de nieuwe Bio-Verordening aanvullende regels voor etikettering van biologische producten en grondstoffen. De regels over het verplichte en facultatieve gebruik van het Bio-logo en benaming 'biologisch' zijn niet nieuw. Het was en is nog steeds verboden om een product als biologisch aan te prijzen, als het product niet voldoet aan de Europese regels. Maar de etiketteringsvoorschriften worden met de inwerkingtreding van de nieuwe Bio-Verordening wel verduidelijkt.

Etikettering
De regels over 'Etikettering' uit de nieuwe Bio-Verordening gelden voor alle vermeldingen, aanduidingen, handelsmerken, handelsnamen, afbeeldingen of tekens betreffende een product op verpakkingen, documenten, bordjes, etiketten, ringen of banden die dat product vergezellen of op dat product betrekking hebben. De regels omvatten dus meer da alleen het etiket van het product.

Gebruik van bio(logisch), eco(logisch) en organic
Wanneer producten, de ingrediënten ervan of de bij de productie ervan gebruikte voedermiddelen in de etikettering, de reclame of de handelsdocumenten worden beschreven in termen die bij de koper de indruk wekken dat de producten, ingrediënten of voedermiddelen zijn geproduceerd overeenkomstig de nieuwe Bio-Verordening, dan moeten ze ook aan de nieuwe Bio-Verordening voldoen.

Met name woorden als biologisch, organic of ecologisch, afleidingen of verkleinwoorden daarvan, zoals 'bio' en 'eco', zijn alleen toegestaan als het product ook daadwerkelijk biologisch is. Dit geldt – gelet op de brede definitie van 'etikettering' – dus ook voor bedrijfs- en handelsnamen. Deze termen mogen wél worden gebruikt op de ingrediëntenlijst, dus bijvoorbeeld: [Water, suiker (biologisch), appel, rozijnen (biologisch)] of in de verkoopbenaming als de verwerkte ingrediënten voor ten minste 95% biologisch zijn en voldoen aan de eisen van bijlage II Deel IV (dit zijn productievoorschriften voor verwerkte levensmiddelen van de nieuwe Bio-Verordening). Dan mag het Bio-logo overigens weer niet worden gebruikt.

Vergelijkbare eisen gelden voor diervoeder. Als bepaalde stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen of bodemverbeteraars mogen worden gebruikt in de biologische landbouw, dan mogen de etiketten van die producten daar ook naar verwijzen.

Silvia Gawronski is associate partner Voedsel & Waren bij Van Traa Advocaten te Rotterdam.

Publicatiedatum: