Zie hier de eerste flipover met uitwisbaar steenpapier

Papierverspilling op de werkvloer is eerder regel dan uitzondering. Sterker nog: 70% van al het afval op de werkvloer bestaat uit papier. Bovendien gebruikt een gemiddelde werknemer in een middelgroot bedrijf zo'n 10.000 A4'tjes per jaar. Voor alleen al die hoeveelheid A4'tjes zijn er 1 boom en maar liefst 100.000 liter water nodig. Dat valt echter in het niet vergeleken met wat er nodig is voor de productie van papieren flipovers in A1 formaat. Ook zij dragen fors bij aan papierverbruik en -verspilling op de werkvloer.

Dat kan en moet anders, besloot het Amsterdamse scale-up bedrijf MOYU. Dit bedrijf maakt uitwisbare schrijfproducten van steenpapier, een nieuwe papiersoort met als hoofdingrediënt kalksteen. Om dit papier te maken zijn er geen van bomen, water en bleekmiddelen nodig. Het is momenteel nog vrij onbekend in Nederland, terwijl het veel potentie heeft.

MOYU oprichter Roel Schatorjé verbaasde zich erover dat de flipovers van tegenwoordig eigenlijk al lang niet meer vernieuwd en verduurzaamd zijn: "Ze zijn of gemaakt van pulp papier (allesbehalve duurzaam) of van whiteboard materiaal (wat voornamelijk bestaat uit plastic). Twee van onze stagiaires kwamen onlangs op het idee om de FlipStone te lanceren. Een flipover gemaakt van steenpapier, die voelt en schrijf als pulp papier en tegelijkertijd papierverspilling op de werkvloer tegengaat."

Steenpapier is waterafstotend, dus de tekst van de bijgeleverde Frixion viltstiften kan je gemakkelijk van de FlipStone vegen met een vochtig doekje. Vervolgens zijn de vellen gewoon weer te gebruiken, jaren achter elkaar. "Waarom we niet eerder op dit idee gekomen zijn, is me nog steeds een raadsel. Het is echt een uitkomst. We maken er dagelijks gebruik van op kantoor", vertelt Roel. "Als we dit bij mijn vorige werk hadden gehad, dan waren er echt bergen aan papier bespaard gebleven."

Het MOYU team hoopt uiteraard dat uitwisbaar schrijven op steenpapier ooit – liever vandaag dan morgen – de norm gaat worden. Er zouden op die manier enorme stukken grond vol kostbare bossen en miljarden liters water bespaard kunnen worden, wat onze aarde natuurlijk goed zou doen.

Roel: "We hopen met de FlipStone papierverspilling op de werkvloer aan te pakken en mensen laagdrempelig kennis te laten maken met steenpapier als fijn en duurzaam alternatief voor pulp papier. Het zou echt een verschil kunnen maken en past past perfect bij de vele duurzame ontwikkelingen die momenteel (gelukkig) gaande zijn. Dit is precies zo'n ontwikkeling waar meer mensen over moeten horen!"

Voor meer informatie: www.flipstones.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven