Grote opbrengststijging per hectare in bio-aardappelteelt door inzet van Next Generation rassen

Coöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2020 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. Voor biologisch geteelde tafelaardappelen is de poolprijs uitgekomen op € 28,53 per 100 kg voor de maat 0/+, levering week 3. Het poolresultaat voor biologisch geteelde pootaardappelen kwam uit op € 45,10 per 100 kg voor alle maten, klasse S t/m A.

Zeer uitdagend jaar
Voor biologische geteelde consumptieaardappelen was oogst 2020 een zeer uitdagend jaar. De vraag vanuit de Nederlandse retail was goed, maar de exportmarkt (met name Duitsland) liet het grotendeels afweten door voldoende lokale productie. Hierdoor heeft Agrico een deel van de geproduceerde aardappelen naar alternatieve bestemmingen moeten afzetten. Opvallend is de grote opbrengststijging per hectare over de laatste jaren door het inzetten van Next Generation rassen. Dit zijn robuuste rassen met een brede resistentie voor met name Phytophthora.

Ook in de pool van biologisch geproduceerde pootaardappelen ziet Agrico dezelfde ontwikkeling. Door de jaren heen stijgen de gemiddelde opbrengsten door het inzetten van resistente rassen. De gemiddelde pootgoedopbrengst, na aftrek eigen gebruik, kwam uit op 31,5 ton per hectare. Een groot deel van het pootgoed is nodig voor levering als uitgangsmateriaal aan de biologische consumptietelers van Agrico.

Naast de afzet aan de retail gaat Agrico zich de komende jaren verder richten op de introductie van Next Generation rassen voor de frites- (Nirvana) en chipsindustrie (Beyonce). Hier liggen goede kansen voor verdere uitbreiding van het areaal, zowel voor pootgoed als voor consumptieaardappelen.

Phytophthora
In een vooruitblik op het seizoen van 2021 stelt Agrico dat voor wat betreft de biologische aardappelen inmiddels de eerste besmettingen met Phytophthora vastgesteld. Uitbreiding van deze Phytophthora-besmettingen kan gevolgen hebben voor de opbrengst van deze percelen omdat de kans bestaat dat deze vroegtijdig gebrand moeten worden, ondanks een zeer lage opbrengst.

Voor meer informatie:
Agrico
www.agrico.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven