Minister Schouten heeft geen geld voor de grutto

Tholen - Minister Schouten kan op korte termijn geen structurele financiering regelen voor Aanvalsplan Grutto. Dat zei ze vanmorgen tijdens de vergadering van de Kamercommissie LNV. Het is een teleurstelling voor de initiatiefnemers van het plan, die vorige week woensdag een petitie met ruim 85.000 handtekeningen aan deze Kamercommissie overhandigde. Die petitie was bedoeld om vaart achter de invoering van het plan te zetten.

Demissionair
Minister Schouten benadrukte dat ze het belang van het aanvalsplan ziet. Maar omdat het kabinet demissionair is, kan de minister naar eigen zeggen geen geld vrij maken. "Ik zou willen dat ik het sneller voor elkaar had", zei ze. Er is brede steun voor het plan in de Tweede Kamer maar ook bij het ministerie van LNV. Toch lukt het niet om de veertig miljoen per jaar die nodig is voor het plan, op korte termijn vrij te maken. "Wij zijn demissionair kabinet, dat zeg ik niet om het probleem van mijn bord te vegen", verklaarde Schouten. De minister beloofde te doen wat ze kon als demissionair minister, bijvoorbeeld het plan opnemen in het GLB-ontwerp.

Een motie indienen in de Tweede Kamer om alsnog op korte termijn financiële steun voor het plan te vinden, zoals GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet voorstelde, zal volgens Schouten de situatie niet veranderen.

Geen tijd te verliezen
Initiatiefnemer van het aanvalsplan Pieter Winsemius hamerde er vorige week op dat de grutto geen tijd te verliezen heeft. In de drie jaar dat er gewerkt wordt om het plan door het ministerie te laten financieren, is het aantal gruttoparen met 5.000 afgenomen. Winsemius schreef deze week ook informateur Mariëtte Hamer aan om de urgentie van het plan te benadrukken. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven