Onderzoek wijst uit: Meelwormeiwitten even gunstig als melkeiwitten

Onderzoek van Maastricht University bewijst voor het eerst dat eiwitten van insecten even gunstig zijn als de eiwitten van melk, de meest gebruikte eiwitten vandaag de dag. Beide eiwitten worden op dezelfde manier verteerd, opgenomen en laten vergelijkbare resultaten zien op het gebied van spieropbouw en herstel, zo blijkt uit een recente wetenschappelijke publicatie.

De meelwormen in het onderzoek werden geleverd door het Nederlandse Protifarm. De insectenteler werd dit voorjaar overgenomen door het Franse Ÿnsect. Beide bedrijven gebruiken vertical farmingtechnieken bij insectenteelt.

Protifarm en Ÿnsect zien het onderzoek dat op 21 mei verscheen in  het internationaal wetenschappelijk tijdschrift 'The American Journal of Clinical Nutrition' als een 'nieuwe belangrijkste stap vooruit' nadat recente meelwormen door de Europese Commissie als veilig zijn bestempeld voor menselijke consumptie.

Geen verschil met melkeiwit
Melkeiwit (80% caseïne en 20% wei) wordt vaak gezien als hét meest hoogwaardige eiwit. Het onderzoek dat geleid werd door Maastricht University toont aan dat de eiwitten van meelwormen een compleet aminozuurprofiel hebben en makkelijk verteerd worden door de mens. Het vermogen tot stimulatie van spieraanmaak bleek niet te verschillen tussen melkeiwit en eiwit uit meelwormen.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen. Tijdens de spijsvertering worden de eiwitten afgebroken in afzonderlijke aminozuren. Deze worden opgenomen in het bloed en getransporteerd naar de spieren, waar ze gebruikt worden voor spierherstel en spieropbouw.

De onderzoekers voegden stable isotope tracers toe aan het voedsel van de larven van de meelwormen (Alphitobius diaperinus). Vrijwilligers kregen een shake met daarin meelworm eiwit. Door de labeling waren de onderzoekers in staat, de aminozuren te traceren in het menselijk lichaam; van de vertering van eiwitten tot aan de opname van aminozuren en hun eigenschappen als bouwstenen voor de aanmaak van spierweefsel.

Hetzelfde proces werd uitgevoerd met melkeiwitten. Op deze manier konden de onderzoekers de verteerbaarheid van beide eiwitbronnen onderzoeken, vergelijken en de eigenschappen voor spierherstel en spieropbouw nagaan.

Uniek onderzoek
Maastricht University is een van de weinige universiteiten ter wereld die dit type onderzoek uitvoert. “We hebben unieke stable isope tracers gebruikt om zowel de vertering van meelwormen als het vermogen om spieren op te bouwen aan te tonen. Het resultaat was niet verschillend tussen eiwit uit meelwormen en melkeiwit. Het is geweldig om te zien hoe het menselijk lichaam beide eiwitbronnen effectief kan gebruiken voor het behoud en het opbouwen van spierweefsel”, aldus Prof. Dr. Luc van Loon, hoofd research.

Eiwit van meelwormen is wereldwijd de enige natuurlijke bron van eiwitten, die op de markt verkrijgbaar is en sportprestaties en gezondheid (spijsvertering, eiwit opname, opbouw en behoud van spierweefsel, vermindering van plasmacholesterol en cholesterol aangemaakt in de lever) combineert met duurzaamheid. Vergeleken met veeteelt gebruikt Ÿnsect, inclusief haar voedingstak Protifarm, 98% minder land en water en heeft het een lagere ecologische voetafdruk. Het proces van

Ÿnsect en Protifarm gaan er prat op dat t.o.v. melkeiwit hun productie duurzamer is. Vergeleken met veeteelt voor eiwitproductie gebruiken de insectentelers naar eigen zeggen 98% minder land en water. “Kortom, eiwit van meelwormen biedt het beste van twee werelden", aldus Tom Mohrmann, CEO van Protifarm. "Het is een kwalitatief hoogwaardig eiwit dat wordt geproduceerd in een extreem duurzame omgeving." 

Antoine Hubert, CEO en mede-oprichter van Ÿnsect vult aan: “Deze studie toont opnieuw de uitzonderlijke kwaliteiten van meelwormen aan en hun gunstige effecten op het gebied van sportprestaties en gezondheid. Nadat de effecten van deze eiwitten aangetoond werden op de verlaging van cholesterol, zijn we nu ook in staat bewijs te leveren op het gebied van sportprestaties."

Naar aanleiding van het positieve onderzoeksresultaat is het doel van de Ÿnsect Group om verder aan de weg te timmeren met de productie van insecten eiwitten en daarmee een oplossing te bieden voor de stijgende, wereldwijde vraag naar alternatieve eiwitten en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Protifarm heeft momenteel vooral klanten in Duitsland, Nederland, Engeland, Denemarken en België.

Voor meer informatie:
Ÿnsect
www.ynsect.com 

 

Protifarm
www.protifarm.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven