Oogstrobot plukt 90% succesvol tomaten in Nederlandse kas

Een Israëlische multifunctionele oogstrobot is er vorig jaar in geslaagd met 90% succes een rij tomaten te oogsten zonder menselijke tussenkomst. Om de test uit te kunnen voeren ging robotontwikkelaar  MetoMotion een samenwerking aan met De Ruiter. De test werd in oktober 2020 uitgevoerd in het De Ruiter Experience Center.

Met de testresultaten kan de robotontwikkelaar nu toewerken naar een eerste pre-productielevering van de robot aan een beperkt aantal commerciële telers in Europa en Noord-Amerika.

MetoMotion
Het Israëlische agritechbedrijf MetoMotion werd in 2017 opgericht met als doel telers te helpen de grootste uitdagingen van de tuinbouw aan te pakken, waaronder een tekort aan arbeidskrachten en een toegenomen vraag. Daar helpt MetoMotion's GRoW bij.

GRoW is een multifunctioneel robotsysteem dat is ontworpen om de arbeidsbehoefte in de kas te verminderen. Volgens het bedrijf is de eerste toepassing van GRoW het geautomatiseerd oogsten van tomaten, maar het systeem zal uiteindelijk veel verschillende taken in de kas uitvoeren. Deze extra taken zijn bijvoorbeeld het oogsten van andere gewassen, snoeien, monitoren en ontbladeren.

"De eerste taak van GRoW zal het oogsten en verpakken van trostomaten zijn," aldus de ontwikkelaars. "Dit is een van de meest arbeidsintensieve taken. Het gebruiken van GRoW kan de oogstkosten met 50% verlagen, en de manuren met 80%."  MetoMotion communiceert dat de voorspelde terugverdientijd minder dan drie jaar is,

MetoMotion legt uit dat GRoW ook zorgt dat de teler constant gewasdata verzamelt en zo de totale opbrengst, opbrengstverdeling en gewasstress beter kan voorspellen.

Test succes
In 2020 is MetoMotion een samenwerking aangegaan met De Ruiter om het GRoW-systeem te testen in het De Ruiter Experience Center. De samenwerking met De Ruiter stelde het bedrijf in staat het GRoW-systeem in een levensechte kasomgeving te testen en gebruik te maken van de faciliteiten, ervaring en in-house kennis van De Ruiter. In oktober werd een officiële meting uitgevoerd en hieruit bleek dat GRoW een complete rij tomaten oogstte met een succespercentage van 90% en zonder menselijke tussenkomst.

Gesteund door deze positieve resultaten zal MetoMotion de eerste pre-productierobots installeren in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf zal GRoW eind 2021 aanbieden aan een beperkt aantal commerciële telers, zodat telers de robot aan het werk kunnen zien en feedback kunnen geven aan MetoMotion. De feedback van telers zal vervolgens worden gebruikt om het systeem verder te optimaliseren voor de commerciële uitrol, en dan zal GRoW officieel van start gaan.

Uitdagende pilot
Terwijl de pandemie de vraag naar GRoW benadrukte, werden sommige activiteiten lastiger. MetoMotion kon zich aanpassen en de R&D op schema houden. Een grote uitdaging tijdens de pandemie is het feit dat het proefproject in Nederland werd uitgevoerd, terwijl het hoofdkantoor van MetoMotion in Israël is gevestigd. Met steun van onder andere De Ruiter heeft MetoMotion de pilot succesvol op afstand uitgevoerd door de robots aan te sturen vanuit het hoofdkantoor in Israël.

Voor meer informatie:
Adi Nir
Metomotion
+972 50 403 9286
info@metomotion.com
www.metomotion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven