Warmonderhofstudenten bouwen Nederlandse Aggrozouk

Nederland heeft zijn eerste Aggrozouk, gebouwd door studenten van Warmonderhof. De Aggrozouk is een innovatieve fietstrekker. De meivakantie 2021 van onze biodynamische landbouwschool werd door 12 studenten, een aantal docenten en begeleiders en een paar tuinders benut om de fietstrekker te bouwen. Zie hier het resultaat.

Ook een wiedbed
De machine werd gebouwd in de gloednieuwe techniekloods op Warmonderhof. Hij is volledig elektrisch aangedreven. Door de Franse bedenker van de Aggrozouk naar Nederland te halen kon Warmonderhof haar studenten de kans te geven, te leren hoe zij deze door werktuigdrager zelf kunnen bouwen. De studenten bouwden ook een wiedbed om achter de Aggrozouk te koppelen. De komende tijd wordt het wiedbed verder afgebouwd en zal er nog één worden gebouwd die is bestemd voor een aantal geïnteresseerde bd-tuinders. 

Weinig impact op mileu en bodem
In de kleinschalige tuinbouw is behoefte aan werktuigen die passen bij de schaal van het bedrijf, die weinig of geen fossiele brandstof vragen en bodemverdichting voorkomen. Met andere woorden: die zo weinig mogelijk negatieve impact hebben op bodem en milieu. De Aggrozouk is speciaal voor dit doel ontworpen en wordt inmiddels op vele tientallen bedrijven in de wereld toegepast.

3 PK
De Aggrozouk wordt door menskracht en elektrische ondersteuning aangedreven waardoor er een vermogen van ongeveer 3 PK beschikbaar is. Het is een werktuigdrager waaraan diverse werktuigen gehangen kunnen worden zoals een schoffel en een zaaimachine. Met drie personen kun je in vijf dagen tijd één Aggrozouk bouwen. Door studenten met een voorliefde voor techniek de kans te geven, dit innovatieve landbouwwerktuig te leren bouwen, wil de school studenten in deze tijd de ruimte bieden om alternatieven te ontwikkelen die een antwoord kunnen zijn op maatschappelijke vraagstukken zoals het klimaat. 

Initiatief van studenten
Aanvankelijk waren het een paar alerte studenten van Warmonderhof die kennis namen van de Aggrozouk. Derdejaars voltijdstudent Jiri Postma en tweedejaars deeltijdstudent Kester Scholten zagen hiermee kansen voor een duurzamer bodembewerking: "Het schoffelwerktuig biedt goed zicht op het schoffelen. Het is ergonomisch en de bouwtekening is simpel en open source. Ook kun je met de Aggrozouk zaaien en lichte bodembewerkingen uitvoeren. Het past in ons toekomstbeeld van lichtere mechanisatie en kleinschalige efficiëntie. Ook hebben wij een passie voor het zelf bouwen van dingen."

Franse uitvinders
De Aggrozouk werd aanvankelijk ontwikkeld door Farming Soul, waarna een partnerschap werd aangegaan met Atelier Paysan om het werktuig verder te ontwikkelen en de kennis erover te verspreiden. Atelier Paysan is een Franse netwerkorganisatie die biologische boeren helpt, hun technische vaardigheden te ontwikkelen en zelf hun mechanisatie op te bouwen en te onderhouden. Daarbij streeft Atelier Paysan naar milieuvriendelijke oplossingen en onafhankelijkheid van grote commerciële partijen. De bouwtekeningen van de Aggrozouk zijn dan ook voor iedereen openbaar in te zien. Tijdens de workshops van Atelier Paysan is er altijd veel aandacht voor het veilig leren werken met machines en het opzetten van een eigen werkplaats.

Bron: Warmonderhof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven