Savannezeep helpt vrouwen én vogels in Afrika

Werfzeep maakt nu, samen met Cordaid en Vogelbescherming, Savannezeep. Het hoofdingrediënt van deze zeep is sheaboter, gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse sheabomen uit de Sahel. Met deze zeep help je het tegengaan van verwoestijning in de Sahel en draag je bij aan natuurherstel. Door nieuwe bomen te planten wordt het gebied weer aantrekkelijk voor bestuivers zoals bijen en kunnen trekvogels overwinteren. Tegelijkertijd zorgt herstel van het landschap voor het behoud van de sheaboom: een belangrijke inkomstenbron voor vrouwengroepen in West-Afrika.

Foto: Vogelbescherming

Sheaboter
4.000 jaar geleden gebruikten de oude Egyptenaren het al: sheaboter. Een plantaardig vet gewonnen uit sheanoten: pitten van de vruchten van de Afrikaanse sheaboom. Sheaboter wordt voor veel verzorgingsproducten gebruikt vanwege vele positieve eigenschappen. Het wordt in Afrika ‘women’s gold’ genoemd omdat het een waardevol verzorgingsproduct is en je er bovendien heerlijk mee kan koken.

Ontbossing en verwoestijning
De vraag naar sheaboter stijgt. Het gebied waar de sheabomen groeien heeft echter te lijden door ontbossing. Het landschap verschraalt en er is sprake van grootschalige verwoestijning. De lokale bevolking ziet steeds vaker oogsten mislukken. Nederlandse trekvogels vinden er in de winter steeds minder voedsel. Reden voor ontwikkelingsorganisatie Cordaid en natuurorganisatie Vogelbescherming om, met financiering van de Nationale Postode Loterij, met het project Birds, Bees & Business in actie te komen. Zo werken we aan het landschap voor de birds, waar de bees als voedsel voor de vogels op afkomen. En krijgt de business van vrouwen in dit gebied een enorme boost. 

Werfzeep
Werfzeep is een ambachtelijke, biologische zeepziederij in Utrecht. Zij brengen op basis van ingrediënten uit het project van Vogelbescherming en Cordaid nu Savannezeep op de markt. Werfzeep maakt alle zepen met de hand: van biologische ingrediënten, zonder synthetische toevoegingen, plastics, palmolie en dierlijke vetten.

Savannezeep is beschikbaar vanaf april bij natuurvoedingswinkels, de webshop van Werfzeep en Vogelbescherming. De prijs van Savannezeep is € 7,45.

Kijk op www.birdsbeesbusiness.nl voor het verhaal van Savannezeep.

Bron: Vogelbescherming


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven