Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe speler maakt duurzame punnets en trays van houtpulp

Tholen - Met duurzame, recyclebare verpakkingen is Pulp2Pack een nieuwe speler op de markt. Het zusterbedrijf van Plastics2Pack in Uden gaat verpakkingen maken van houtpulp in combinatie met afval uit de golfkartonindustrie.

In Uden worden binnenkort de thermoformers geïnstalleerd en na de testfase zal Pulp2Pack medio 2021 starten met de productie van duurzame en recyclebare punnets en trays. De eerste samples zullen vanaf mei beschikbaar zijn. Pulp2Pack is recent opgericht door Heimen van Diest en Maarten Kimman en is onderdeel van de Sylvaphane groep. Door deze samenwerking worden jarenlange ervaring en kennis in de verpakkingsindustrie en in de pulpindustrie gebundeld.

De punnets en trays zijn gemaakt van houtpulp en afval uit de golfkartonindustrie. 

Door Pulp2Pack wordt er inmiddels al op grote schaal producten uit de duurzame verpakkingsindustrie op voorraad genomen en verhandeld. Een bedrijfsonderdeel dat ook verder zal worden uitgebreid naast de eigen productie. Maarten Kimman: “Een jaar of drie geleden kwam bij Plastics2Pack, dat verpakkingen levert voor de AGF-sector, de vraag of er in Nederland duurzame verpakkingen gemaakt konden worden die volledig recyclebaar zijn. Na een grondig technisch onderzoek naar de verschillende grondstoffen en beschikbare technieken kwamen wij uit op het meest geschikte productieproces, de zogenaamde Vacuum Assisted Thermoforming Technology.”

Topsealen
“De grondstof voor de verpakkingen bestaat voor 60% uit afval van de golfkartonindustrie en voor 40% uit cellulose dat afkomstig is van FSC-gecertificeerd hout. Via het thermoforming proces maken wij er punnets en trays van. Deze kunnen de verpakkers van fruit topsealen of flowpacken.” De mogelijkheid van topsealen was een belangrijke wens van de distributieketen waaraan Pulp2Pack zal leveren. In de markt komt de grootste belangstelling vanuit het segment ‘zachtfruit’. Een breed assortiment punnets en trays zal voor dit segment worden geproduceerd. Daarnaast komen er ook grotere formaten in productie voor bijvoorbeeld appelen, peren, tomaten en asperges. De verpakkingen zijn resistent tegen vocht en weerstaan lange opslag in koelcellen.

Duurzaam
“Er is duidelijk een omslag gaande naar duurzame verpakkingen. Je ziet het ook in de tuinbouw, waar ze trays en potten aan het vervangen zijn door duurzame varianten.” Los van de plastic seal kunnen alle punnets en trays bij het oud papier worden weggegooid en gerecycled worden. “We raden het natuurlijk niet aan om de bakjes in de natuur te laten slingeren, maar omdat ze biologisch afbreekbaar zijn, is dat niet schadelijk voor de natuur.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 35e jaargang van Primeur. Klik hier voor meer informatie over het vakblad AGF Primeur

Voor meer informatie:

Pulp2Pack
www.pulp2pack.nl

m.kimman@pulp2pack.eu 
mark@plastics2pack.eu