Oegandees team ontwikkelt milieuvriendelijke AGF-verpakking van maïsafval

Een Oegandees team heeft in samenwerking met een universiteit in het VK een milieuvriendelijke verpakking ontwikkeld die de inkomsten van Oegandese telers een boost zou kunnen geven en extra werkgelegenheid op zou kunnen leveren. De verpakking is gemaakt van maïsstengels die overblijven na de oogst.

Dr. Stephen Lwasa heeft de leiding over het team van de Makarere universiteit in Kampala, dat samenwerkt met de Oegandese bedrijven Oribags en Musabody, en wetenschappers van het BioComposites Centre van Bangor University in Noord-Wales. Het doel was om afvalmateriaal van de maïsteelt te benutten voor het vervaardigen van duurzame verpakkingen. Maïs is het belangrijkste commercieel geteelde gewas in het land.

Lwasa: "De samenwerking met Bangor University en andere partners voor de ontwikkeling van verpakkingen op basis van maïsafval creëert nieuwe kansen voor onze telers. De post harvest-verliezen zullen worden teruggedrongen, de productkwaliteit zal langer behouden blijven en er ontstaan nieuwe mogelijkheden om de producten op high end-markten af te zetten, waardoor telers en handelaren hun inkomsten kunnen verbeteren."

"Maïsstengels en overige bijproducten van de teelt worden doorgaans als afval gezien maar kunnen ook worden gebruikt voor het vervaardigen van grondstoffen voor duurzame verpakkingen."

Het team van Makerere University met enkele Stoverpack- voorbeeldverpakkingen: Dr. Stephen Lwasa en Leticia Katiiti.

Lwasa voegt eraan toe: “De verpakking is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar en telers, waarvan de meeste vrouw zijn, kunnen extra inkomsten halen uit de verkoop van maïsafval aan verpakkingsproducenten, hetgeen de maïsteelt een impuls zal geven.  Door verse AGF in deze biologisch afbreekbare verpakkingen te verpakken, kunnen post harvest-verliezen met naar schatting 20% tot 65% worden gereduceerd."

Bron: pmldaily.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven