Fryslân DOK: ‘De witte sluier’, over melk

Hoe gezond is melk?

Joris Driepinter. Melk is goed voor elk. Melk, de witte motor. Generaties zijn opgegroeid met de reclameslogans van de zuivelindustrie. De witte motor wordt ook geëxporteerd naar Afrika en
Azië. Maar hoe gezond zijn die producten eigenlijk? Daarover gaat de Fryslân DOK ‘De witte sluier’, op 27 februari te zien bij NPO2 en op 28 februari bij Omrop Fryslân.

Nederlanders zijn opgegroeid met het idee dat de zuivel van ons land misschien wel de beste van de wereld is. Daarom produceren we veel meer dan we zelf nodig hebben. Programmamaker Bart Kingma: “Melkveehouderijen hebben groei als belangrijkste doel. Op kritiek als milieuvervuiling, of schade aan de biodiversiteit, is het antwoord dat ze meedenken over verduurzaming, en dat ze de wereld voeden met gezonde melkproducten. Ik onderzoek of die gezondheidsclaim wel klopt.”

De samenstelling van melk
De samenstelling van melk is veranderd in de afgelopen veertig jaar. Kingma: “Vroeger at een koe gras, nu wordt ze bijgevoerd met soja en mais om meer melk te geven. Dat bijvoeren zorgt ervoor dat er meer slechte en minder goede vetzuren in zitten.” De Europese zuivelmarkt is verzadigd, het grootste gezondheidsprobleem speelt zich af in Afrika en Azië, waar de zuivelindustrie veel omzet haalt. Omdat een groot deel van de wereldbevolking lactoseintolerant is, worden de melkproducten met suiker bewerkt. Gecondenseerde melk bestaat
bijvoorbeeld voor 45 procent uit suiker. En het wordt nog ongezonder. Melk bestaat uit melkpoeder, melkvet en water. Om de melk
gemakkelijker over de wereld te vervoeren wordt het water eruit gehaald. Maar ook worden de gezonde melkvetten uit de melk gehaald en vervangen door goedkopere vetten, bijvoorbeeld palmolie.
Met het waardevolle melkvet wordt op een andere manier geld verdiend. 

Zuivel en gezondheid
In de Fryslân DOK ‘De witte sluier’ een interview met Remko Kuipers, gepromoveerd in de evolutionaire geneeskunde. Het menselijk lichaam is niet geschikt voor melkconsumptie, stelt Kuipers. Ton Baars, onderzoeker veehouderij en melkkwaliteit in de biologische landbouw, vindt dat de zuivelindustrie zou moeten sturen op melk met gezondere vetzuren. Ook twee Friese ondernemers komen aan het woord, Catharinus Wierda en Jan Bles. Elk op hun eigen manier willen ze de zuivel een nieuwe en gezondere toekomst geven.

Fryslân DOK: ‘De witte sluier’
Zaterdag 27 februari, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling zondag 28 februari 13.10)
Zondag 28 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven