Indiase pionier Nature Bio Foods groeit door vanuit Rotterdam

"Samenwerking met 64.000 boeren is onze grootste kracht"

Tholen – "Door te blijven groeien, willen we de wereld beetje bij beetje meer biologisch maken. Hiervoor is een andere kijk op zaken nodig. Je krijgt er zoveel waardering voor terug van de boeren”, aan het woord is Rohan Grover van het Indiase bedrijf Nature Bio Foods Limited. Dit bedrijf produceert 80% van de Indiase biologische rijst, beschikt over meer dan 80.000 hectare bio-landbouwgrond en steunt hiermee meer dan 60.000 boeren. De eerste projecten buiten de Indiase landsgrenzen zijn inmiddels ook opgezet.

Sinds 5 jaar heeft het bedrijf een dochteronderneming in Nederland (op de Rotterdamse Maasvlakte). Rohan daarover: "Onze activiteiten zijn sindsdien flink gegroeid. Vanuit Rotterdam exporteren we naar grote en kleine bedrijven in Europa. Ons succes komt voort uit onze betrokkenheid bij alle onderdelen van de keten. Er is veel waardering voor ons 'farm-to-fork'-model. Al onze producten zijn traceerbaar naar onze boerderijen."

In Rotterdam beschikt Nature Bio Foods onder meer over apparatuur om producten te schonen, voor CO2-behandeling en de producten worden vervoerd in bulk silo trucks, big bags, papieren zakken en in dozen. "De meeste producten distribueren we binnen Nederland en naar Duitsland en Italië. De grote merken binnen Europa vertrouwen op ons voor de aanvoer van hun grondstoffen. Het draait voor ons om betrouwbaarheid en waardering. Normaliter bezoeken onze partners India twee keer per jaar."Ook projecten buiten India
NBF vertaalt haar efficiënte modellen nu ook naar andere ontwikkelingslanden om verschillende andere producten en categorieën van Nederland naar Europa aan te bieden. “Dat is de grootste kracht van ons bedrijf. We werken samen met 64.000 boeren in 129 coöperaties. Dit alles gebeurt op zo’n 84.000 hectare biologische landbouwgrond. Hiermee zijn we één van de grootste producenten in India en naar mijn mening ook de meest efficiënte. We zijn heel betrokken, helpen de boeren waar we kunnen en zorgen er voor dat ze over de juiste technieken en apparatuur beschikken. Belangrijk is om hun levensstandaard te verbeteren en hen in de juiste richting te wijzen. We hebben al een sterke positie opgebouwd in India, maar er is nog heel veel groeipotentieel."

En wat Nature Bio Foods betreft blijft het ook zeker niet alleen bij India, benadrukt Rohan. "We hebben onze sterke samenwerkingen in Thailand en Afrika voor verschillende soorten rijst en oliezaden. Hier werken we volgens hetzelfde model dat we in India hanteren. We geven boeren de echte waarde voor wat ze doen."

Historie en assortiment
Nature Bio Foods is een dochteronderneming van LT Foods. "Nature Bio Foods is nu goed voor een aandeel van 13% van de miljoenenomzet van LT Foods. LT Foods is marktleider in basmatirijst over de hele wereld en heeft ook een sterke basis in Nederland. Het verhaal van LT Foods begon met basmatirijst. En nog altijd is dit één van de belangrijkste producten. "We hebben 25 jaar geleden de eerste basmatirijst op de Europese markt verkocht. Daar kwam op een gegeven moment ook biologische basmatirijst bij en er kwam vraag naar meer op biologische wijze geteelde variëteiten."

Het assortiment van Nature Bio Foods is nu veel breder met minstens 20 soorten biologische rijst voor verschillende toepassingen en 30 andere bio-producten, waaronder cashewnoten, peulvruchten en superfoods zoals lijnzaad en amarant. "We hebben in de loop van de jaren een erg sterke reputatie opgebouwd in de EU. Er is veel waardering voor ons lijnzaad, deze zaden zijn naar verhouding vrij groot en bevatten veel olie. Ook is de Indiase bio-cashewnoot wat groter dan gemiddeld en deze heeft een mooie textuur die de consumenten duidelijk aanspreekt."

Nature Bio Foods beoefent ook biodynamische praktijken onder de Demeter-certificering en heeft al 5 actieve projecten in India die zijn gewijd aan Europese erfgoedmerken. Het bedrijf is ook één van de grootste Fairtrade producenten en biedt iedereen Fairtrade biologische ingrediënten aan.

Nature Bio Foods Limited doet deze week mee aan de eSPECIAL van BIOFACH.

Voor meer informatie:

Rohan Grover
Nature Bio Foods
Bosporusstraat 42
3199 LJ Rotterdam
Rohan.grover@naturebiofoods.organic 
www.naturebiofoods.organic 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven