Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook uit Marokko komen biologische topwijnen

Wat velen niet weten is dat al ruim 2500 jaar wijn in Marokko wordt gemaakt. Het waren de Feniciërs en daarna de Romeinen die de mogelijkheden zagen voor het produceren van mooie wijnen die hun weg vonden naar de tafels van de keizers in Rome. Het hoogtepunt van de wijnproductie was tijdens de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.

Nieuw leven ingeblazen
De vorming van de Europese Gemeenschap in 1957 maakte echter een einde aan de verdere ontwikkeling van de Marokkaanse wijncultuur. Restricties op de vermenging van Marokkaanse met Europese wijnen en handelsbeperkingen maakte de productie van Marokkaanse wijnen oneconomisch. De jaarlijkse wijnproductie daalde van twee miljoen hectoliter naar minder dan een half miljoen hectoliter. Beginjaren ’90 werd de Marokkaanse wijnindustrie nieuw leven ingeblazen door koning Hassan II die een beroep deed op Franse oenologen en handelaren. Dit leidde tot een sterke verbetering in de kwaliteit van Marokkaanse wijnen. Vandaag de dag zijn elf wijndomeinen actief in Marokko, waaronder Domaine de Baccari.

Domaine de Baccari
Op een hoogte van 650 meter in de glooiende heuvels nabij de oude stad Meknes liggen de wijngaarden van Domaine de Baccari. In 2013 begon eigenaresse Nahla Bahnini met de productie van biologische topwijnen. Op 30 hectare zijn een tiental druivensoorten aanwezig: in het bijzonder Cinsault en Grenache voor de rosé, Syrah, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon voor de rode en Vermentino druiven voor de witte wijn. Franse druivenrassen geteeld op een klei-kalksteenbodem, gerijpt onder de Marokkaanse zon.

De druiven worden handmatig geoogst. Voor het verkrijgen van de bijzondere smaak van de rode wijnen worden de druiven twee jaar gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Door variaties in blootstelling aan de zon levert elke oogst weer een unieke wijn op. Het wijnhuis past biologische landbouwmethodes toe, met respect voor mens en milieu. Zo worden geen pesticides, insecticiden en chemicaliën gebruikt, wordt de bodem organisch behandeld en geeft het wijnhuis voorrang aan vrouwelijke werknemers uit armere plattelandsgebieden in Marokko. Voor deze bijzondere aanpak is Domaine de Baccari gecertificeerd door het gerenommeerde Italiaanse instituut CCPB.

Sinds de oogst van 2013 werkt Domaine de Baccari samen met de bekende Franse oenoloog Stephane Derenoncourt en zijn team. De biologische wijnen hebben al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Export vindt plaats naar Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Voor meer informatie:

La Grand' Halte
[email protected] 
www.lagrandehalte.eu 

Publicatiedatum: