Harrie van den Elzen: "Met opbrengst wil ik extensieve hoogstambomen aanplanten"

Oude appel- en perenbomen worden haardhout

Tholen - Sinds kort is bij Udea onder het label Puur NL haardhout van de bio-teler verkrijgbaar. Dit is een nieuwe stap in de samenwerking tussen Udea en bio-fruitteler Harrie van den Elzen uit Zeeland (Noord-Brabant). "Het mooie is dat de bomen waarvan dit haardhout gemaakt is, ruim 15 jaar de biologische appels hebben gedragen die via Udea in de winkels terecht zijn gekomen", vertel Harrie.

Harrie bij de bomen waarvan het hout nu verkocht wordt. 

Hij is al jarenlang één van de vaste leveranciers van Udea en samen kijken ze hoe ze een nog diepere verbinding aan kunnen gaan. Zo zijn ze bezig met bijenkasten en verwaarding van restproducten. Een nieuw project is het verkopen van de oude appel- en perenbomen van Harrie als haardhout.

Harrie: "Een tijdje geleden heb ik om de boomgaard gezond te houden een deel van de fruitbomen na 15 jaar gerooid. Om op een duurzame manier om te gaan met dit gerooide hout, kwam ik samen met René Oosting van Udea op het idee om het hout te gaan verkopen. Met de opbrengst van de verkoop van dit haardhout wil ik op een braakliggend perceel 150 extensieve hoogstambomen aan gaan planten. Naast extensivering van de landbouwgrond zal dit ook de biodiversiteit nog verder verbeteren."

Het haardhout is te bestellen onder het label Puur NL.

Voor meer informatie: harrie@biofruit.info, www.biologischeappelsenperen.nl en www.udea.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven