Eerste biologische groothandelsmarkt van Spanje geopend

Op woensdag 9 december heeft de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, Biomarket ingehuldigd, de eerste groothandelsmarkt voor verse biologische voedingsproducten in Spanje en de grootste in Europa wat betreft de concentratie van groente- en fruitbedrijven. De inhuldiging werd onder andere bijgewoond door José Ramón Sempere, voorzitter van Mercasa, een overheidsbedrijf dat steun verleent aan de voedselketenpartners, Muntsa Vilalta, algemeen directrice voor Handel van de Catalaanse gewestregering, en Montserrat Ballarín, voorzitster van Mercabarna, de Barcelonese groothandelsmarkt waar Biomarket zijn onderkomen heeft.

Van links naar rechts: J. Valls, algemeen directeur van Mercabarna; J. R. Sempere, voorzitter van Mercasa; Ada Colau, burgemeester van Barcelona; Montserrat Ballarín, voorzitster van Mercabarna en wethoudster van Barcelona inzake Handel, Consumptie, Markten en Financiën, en Muntsa Vilalta, directrice voor Handel van de Catalaanse gewestregering

Het doel van de markt is om te voldoen aan de groeiende vraag van de Catalaanse consument naar biologisch voedsel, maar ook het engagement van de stad voor een eerlijker, gezonder en duurzamer voedselmodel te ondersteunen. In 2021 wordt Barcelona immers de Wereldhoofdstad voor Duurzaam Voedsel.

"Biomarket zal lokaal en biologisch voedsel helpen om af te raken van het etiket van luxe dat het nog altijd krijgt opgekleefd en zal bio-producten ruim beschikbaar stellen aan de consument via de gemeentelijke versmarkten, de winkels en de restaurants", zei de burgemeester van Barcelona tijdens de inhuldigingsceremonie.

José Ramón Sempere gaf aan dat steeds meer mensen kiezen voor biologisch voedsel. "De pandemie heeft de consument veel gevoeliger gemaakt voor thema’s als gezond eten en duurzaamheid".

Van links naar rechts: J. R. Sempere, Ada Colau, Montserrat Ballarín, Muntsa Vilalta en J. Valls

Muntsa Vilalta voegde daaraan toe dat de waarden van biologische producten volledig passen bij de handelsfilosofie die de Catalaanse gewestregering promoot: vertrouwen, nabijheid, ondersteuning van de klantervaring en overdracht van een levensfilosofie.

Ten slotte legde Montserrat Ballarín uit dat de gemeentelijke versmarkten, voedingswinkels en restaurants dankzij Biomarket een geweldig assortiment biologische producten zullen kunnen aanbieden, volledig in lijn met de nieuwste voedingstrends.

De nieuwe markt heeft een oppervlakte van 8.900 m². Het gebouw is zo ontworpen dat het energieverbruik zoveel mogelijk wordt gereduceerd door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en passieve klimaatregelingssystemen. De totale investering voor de bouw van de installaties waar Biomarket is ondergebracht, bedraagt €5 mln.

Biomarket mikt op een aandeel van 50% van de AGF-biomarkt in Catalonië tegen 2031
Mercabarna mikt op een aandeel van 20% (23.662 ton/jaar) van de totale afzet van biologische groenten en fruit in Catalonië en hoopt op een marktpenetratie van 50% (78.100 ton/jaar) tegen 2031.

Biomarket telt 21 verkooppunten waarin 11 bedrijven opereren en heeft ook twee aparte ruimtes voor enerzijds telersverenigingen en anderzijds kleine lokale telers.

 


Biomarket
www.mercabarna.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.