Nieuw project voor biologische chia in Tanzania

Tradin Organic heeft een gloednieuw project in Tanzania voor biologische chia. Dit meldde Tradin onlangs op social media. Het bedrijf spreekt over unieke omstandigheden in Tanzania, waardoor ze chiazaad kunnen introduceren als nieuw gewas voor deze regio en de boeren.

De lokale boeren zijn nu bezig met de eerste oogst die later deze maand zal worden geleverd en opgeslagen zal worden in de warehouses van Tradin. Het bedrijf helpt de boeren aldaar om hun productiviteit te verhogen en de boeren krijgen meer controle over de kwaliteit van het biologische chiazaad, zodat het een betrouwbaar en winstgevend gewas kan worden.

Christian Volgers – Sourcing Manager bij Tradin Organic vertelt:
"De meeste mensen associëren het concept superfoods, zoals chia, met hun endemische oorsprong in Zuid-Amerika. Deze gewassen bieden een unieke kans voor de Afrikaanse boeren om hun gewasrotatie te verbreden en de inkomsten van de boerderijen te verhogen. Bij Tradin Organic proberen we hand in hand samen te werken met de boeren en samen de stap naar de internationale markt te maken. Daarnaast bieden we ook trainingen en ondersteuning aan de boeren om het product te laten voldoen aan de eisen van onze klanten. De kwaliteit van de chia is uitstekend gebleken en we hopen dan ook dat onze chia zijn weg zal vinden naar uw dagelijkse gezonde dieet en daarbij de boeren een stabiele nieuwe inkomstenstroom zal opleveren."

Op de eigen website staat het volgende verhaal over het nieuwe project:

Nieuw project: biologisch chiazaad uit Tanzania
In 2019 begon Tradin Organic een samenwerking met lokale telers om biologisch chiazaad te telen en te oogsten in het mooie Tanzania. Tradin kwam voor het eerst in 2017 naar Tanzania om een project te beginnen voor biologisch gecertificeerde cacaobonen. Ze begonnen echter ook al snel te werken met andere lokale, biologische producten, zoals vanille, honing, peperwortel en chiazaad.Pionieren met biologisch chiazaad op een unieke locatie
Ons biologische chiazaad wordt geproduceerd op een unieke locatie in Tanzania, naast één van de grootste rivieren in het gebied, die uitmondt in het Victoriameer. Deze regio in Tanzania staat bekend om het vruchtbare land en de prachtige, weelderige landschappen en is perfect voor de teelt van biologisch chiazaad. De interesse in biologisch chiazaad ontstond toen er een lange periode van droogte was als gevolg van de klimaatveranderingen. Omdat er voor chiazaad voldoende regen nodig is in de groei- en ontwikkelfases en het alleen in de maturiteitsfase kan overleven op droge grond met weinig voedingsstoffen was het een goede optie voor de lokale boeren.

Van mooie plant naar mooi product
Chiazaad komt oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika en wordt steeds populairder als voedzaam en gezond product. De vraag wereldwijd neemt toe. Chiazaad bevat ongeveer 20% proteïne, 35% olie, 25% voedingsvezels en verschillende vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de plant wereldwijd enorm populair is en dat het steeds vaker wordt toegevoegd aan voedselproducten en dranken.

Deze vraag, in combinatie met de gezonde en voedzame voordelen van chiazaad, heeft ervoor gezorgd dat men daar ook meer open stond voor de teelt van het gewas. Dankzij de unieke omstandigheden van deze regio in Tanzania en voldoende regen in combinatie met een rijke en vruchtbare grond konden we chiazaad introduceren als nieuw gewas voor deze regio en de boeren.

Een verschil maken voor lokale boeren
We werken samen met de lokale boeren, zodat ze hun productiviteit kunnen verhogen en ze meer controle kunnen krijgen over de kwaliteit van hun biologische chiazaad. We hebben de lokale boeren trainingen gegeven over de beste productiemethodes en helpen hen met de verdere ontwikkeling van de biologische teelt van de chiazaadgewassen. Het is ons doel om er een betrouwbaar en winstgevend gewas van te maken voor de boeren. Het andere voordeel van de overstap naar biologisch is dat alle gewassen in de cyclus ook biologisch geteeld worden. Deze biologische gewassen, zoals bonen, maïs en zonnebloemen, gaan van deze velden naar de lokale markten en gemeenschappen. We blijven programma's samenstellen voor de lokale boeren om hen te ondersteunen in het dagelijks leven en met de productie van biologisch chiazaad.

Klik hier voor meer informatie over het project.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.