Fruitverpakkingen gemaakt van perzikpitten

Een nieuw Spaans innovatieproject dat luistert naar de naam Agropack ontwikkelt bioverpakkingen met plastic materialen afkomstig van bijproducten van perziken en ander steenfruit. Het project wordt gefinancierd met fondsen uit Europa en van de Autonome Gemeenschap Murcia. Het onderzoek onder leiding van het Spaanse Technologisch Centrum voor Plastic (Andaltec) gaat nu het tweede jaar in en heeft al enkele succesjes geboekt.

Het initiatief heeft tot doel duurzame verpakkingen op de markt te brengen (kratten, zakken, trays, enz.) en de afvalberg te verminderen door het perzikafval economisch rendabel te maken. Naar schatting belandt ongeveer 30% van de perzikoogst in Murcia, het grootste teeltgebied voor dit steenfruit in Europa, uiteindelijk niet in de schappen wegens ongeschikt voor de markt.

Door de pitten te malen, verkrijgen de onderzoekers poeder dat ze integreren met polymeren. Het resultaat is een grondstof waarmee bioverpakkingen kunnen worden vervaardigen.

Het Agropack-project biedt zodoende een oplossing voor één van de belangrijkste problemen waarmee een teler, verwerker of handelaar van steenfruit wordt geconfronteerd. Door uit de verwerking van het afval winst te halen, kan men er nu immers de transport- en opslagkosten van dragen.

De onderzoekers van Andaltec zullen de methodologieën bepalen voor de herwaardering van afval van perziken en ander steenfruit om zo een grondstof met een hoge toegevoegde waarde te verkrijgen die kan worden gebruikt bij de fabricage van verpakkingen die geschikt zijn voor de hele voedselketen.

Het innovatieproject kan onder andere rekenen op de steun van milieudeskundige Lucía López, de Vereniging van Kleine Land- en Tuinbouwers van Murcia (UPA), SAT Los Marines. Agromarketing verzorgt de communicatie rond het project.

Voor meer informatie:
Agromarketing
Antonio Santos
Tel: +34 666500594 (Spanje)
prensa@agromarketing.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.