Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Mooi dat op een kleinschalig bedrijf in deze hitte prima te leven valt"

Het is stevig aanpoten, oogsten en rooien voor Boer Sil op de biologische tuinderij aan de rand van het NP Dwingelderveld in Drenthe. Vorige week werd het graan geoogst en het stro met de paarden opgehaald. "Zo anders dan we in 'de grote wereld' gewend zijn", vertelt Meta Oostendorp. Zij stuurde wat foto's door van de tuinderij en een verslagje.

"Ik vind het mooi om te zien dat op een kleinschalig bedrijf in deze hitte prima te leven valt. Zonder grote trekkers of gigantische waterkanonnen en dat klanten meehelpen en zich enorm betrokken voelen. Geen grootse uitbundige evenementen, maar gewoon gezonde voeding van het land en dat met paardenkracht. Aanspreekbaar, betaalbaar", aldus Meta.

Ze vervolgt: "De groentenakker ligt er mooi, gezond bij. Alles 'groeit als kool'. De zelfoogstklanten gaan tevreden naar huis met volle fietstassen waar de prei uitsteekt en met een bos bloemen in de hand. De aardappelen, die werden gerooid door de paarden, worden nu nog geraapt met de hand. Er wordt gewerkt aan een opvangnet achter de rooimachine, zodat het makkelijker kan. En zowel op de boekweitakker, die we inzaaiden met vrijwilligers, als in 'de blije bloementuin' zoemt en gonst het van de vele vlinders, bijen en insecten. De torenvalken met hun 3 jongen hebben het heel druk in de lucht en maken flink kabaal. Het groentekarretje langs de weg trekt veel bezoekers, die graag deze gezellige drukte willen meemaken. En de kinderen 'verleiden' we om zelf aardappelen en bieten te komen rooien. Wat een feest als ze ontdekken waar die echt vandaan komen. Wat zanderig zwart en met eetlust vertrekken ze weer om de dag daarna weer langs te komen, want het smaakte veel lekkerder dan uit een plastic zakje. Boerin Saar heeft het ook naar haar zin met haar melkschapen. Elke dag verwerkt ze een aantal liters melk tot Halloumi en Ricotta, wat door klanten graag wordt gekocht. De dahlia's, die we bij John Huiberts kochten, bloeien prachtig. Overal mooie kleuren, blije mensen en graag werkende paarden."

Voor meer informatie: metaoostendorp@gmail.com en www.boer-sil.nl 

Publicatiedatum: