Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Florian Steiner trekt positieve balans over het eerste jaar van BIOhof:

"Smaak en kwaliteit scoren van begin af aan punten"

Een jaar geleden werd het BIOhof in Kirchweidach onder leiding van Florian Steiner feestelijk geopend (FreshPlaza deed verslag). Een spannend jaar voor de jonge ondernemer, die in zijn kas op 60.000 m² tomaten, komkommers en paprika's in biokwaliteit teelt. Hoewel de familie Steiner reeds lange tijd in de kassenteelt actief is, bood het project nog enkele uitdagingen en nieuwe kennis. We spraken met Florian Steiner over het eerste jaar van zijn teelt.


De eregasten bij de opening van afgelopen jaar. Foto: Rosmarie Daubenmerkl (REWE)

"We kunnen ronduit tevreden zijn met het eerste jaar. We zijn gestart met een volledig nieuw team, dan duurt het natuurlijk even totdat alle mechanismen in elkaar grijpen. De medewerkers hebben zich echter zeer goed ontwikkeld en des te blijer zijn we dat we dit jaar het seizoen kunnen meesteren met een op elkaar ingespeeld team“, vertelt hij.

De grond is het belangrijkste kapitaal: "De grond is en blijft een continue uitdaging. We hebben veel uitgeprobeerd om een zo goed mogelijk grondleven te garanderen. Onze huisgemaakte compost uit plantenresten evenals bio schapenwolpellets hebben zich bewezen.“

Het teeltbedrijf teelt de bio-groenten voor haar partners REWE en Penny: "Ons assortiment werd weer zeer nauw met onze partners afgestemd. Samen zijn we steeds op zoek naar nieuwe, innovatieve rassen. De focus ligt daarbij op de smaak en de kwaliteit van het fruit.“ Ook dit jaar worden er weer enkele testrassen geteeld, die misschien in het volgende seizoen de groentenschappen zullen bereiken, aldus Florian.

Lokaliteit en duurzaamheid blijven ook nog steeds de grote factoren op de Duitse markt: "We merken al dat de mensen nog meer waarde hechten aan lokaal geteelde levensmiddelen. We hopen dat deze positieve trend ook op de lange termijn aanhoudt. Een verdere trend is het thema duurzame verpakkingen en het vermijden van plastic. Samen met REWE zijn we met al onze producten overgestapt op losse verkoop - helemaal zonder plastic. We zijn er trots op dat we daarmee een bijdrage leveren aan het vermijden van plastic en het besparen van bronnen."

Florian plant voorlopig geen uitbreiding van zijn teeltoppervlak: "Voor ons bio-bedrijf is het oppervlak goed afgestemd op de Beierse markt. Daarom hebben we momenteel geen nieuwe projecten gepland staan.“ Zijn broer Wolfgang daarentegen breidt in het nabijgelegen Emmering het conventionele areaal van zijn bedrijf momenteel met 4,5 hectare kasoppervlak uit. "Dit wordt de eerste tomatenkas van Duitsland die uitsluitend gebruik maakt van LED-verlichting. Daarmee kunnen we vanaf de herfst 2020 de vraag naar regionale tomaten tijdens de wintermaanden dekken."

Verlichte teelt speelt een steeds groter wordende rol in de kassenteelt en kan aanzienlijk bijdragen aan de stijging van de productie. Voor de biologische teelt is deze technologie niet geschikt, weet Florian. Daarom moet men zich via andere wegen diversifiëren. "Kunstmatige verlichting in de biologische teelt is eigenlijk geen thema. Onder andere ook omdat het in de richtlijnen van de bio-verenigingen deels helemaal niet is toegestaan. Om zich van de concurrentie te onderscheiden zetten we bij ons in Kirchweidach in op smaak en de hoogste kwaliteit. Veel klanten weten dit te waarderen en daardoor kunnen we een concurrentiestrijd met goedkope importproducten vermijden." De geothermie speelt voor het BIOhof een grote rol binnen de duurzaamheidsstrategie: "Hier in Kirchweidach nemen we onze warmte af van de nabijgelegen geothermie-installatie. Hiermee hebben we een voor de toekomst zekere en duurzame energiebron.“

Zulke grote projecten stuiten helaas niet altijd alleen maar op instemming van de bevolking, juist in kleine gemeenschappen. De familie Steiner doet daarom al vanaf het begin haar best om de mensen in Kirchweidach en de omgeving nader tot hun werk te brengen. Van rondleidingen tot aan beachvolleybal toernooien - de familie Steiner doet eraan mee: "Transparantie en een goede verhouding met de gemeente en omliggende bevolking is voor ons zeer belangrijk. Tijdens onze open dag konden bijvoorbeeld alle inwoners van Kirchweidach zich een beeld vormen van onze kas en onze teeltwijze. Het beachvolleybal toernooi is ontstaan uit een gemeenschappelijk idee met de volleybalvereniging en de gemeente Kirchweidach. De volleyballers uit Kirchweidach waren van mening dat onze verpakkingshal in de winter ideaal geschikt was als beachvolleybalplaats. Later bleek dat zij hierin gelijk hadden. De volleyballers en de oldtimerclub Kirchweidach hebben één van de grootste indoor beachvolleybal kampioenschappen in Duitsland op touw gezet“, vertelt Florian trots.


Vanwege de actuele COVID-beperkingen zijn zulke events binnen afzienbare tijd helaas niet mogelijk. Men probeert echter via social media – Facebook en Instagram – om een inkijkje te geven in de actuele gebeurtenissen binnen het bedrijf. Niet alleen in dit opzicht liep het jaar 2020 voor veel bedrijven heel anders dan verwacht. Doordat er het hele jaar door werk was voor de arbeidskrachten konden in ieder geval de problemen met een gebrek aan arbeidskrachten af worden gewend. "Om corona te voorkomen, hebben we talrijke maatregelen doorgevoerd om onze medewerkers te beschermen. Om het contact tussen de medewerkers zo klein mogelijk te houden, werden ze in kleine groepen met verschillende werk- en pauzetijden onderverdeeld. Bovendien werden er dispensers met desinfectiemiddel bij het bedrijf en in de bedrijfswoningen geïnstalleerd en er werd tevens zeer nauwkeurig gelet op de minimale afstand en het dragen van mondmaskers. We zijn er erg blij mee dat geen van onze medewerkers tot nu toe met het virus geïnfecteerd is geraakt.“

Voor meer informatie: 
Florian Steiner
BIOhof Kirchweidach GmbH & CO KG
Glocken 3
84558 Kirchweidach
Bayern, Deutschland
+49 8623 / 985 06 13 
E-mail [email protected]
Web www.biohof-kirchweidach.de 

Hier gaat u naar de fotogalerij van de opening.

Publicatiedatum: