Ook bio-pesto stelt teleur in Duitse consumententest

Vooral minerale olie vormt een probleem in pesto's, zo meent het Duitse consumentenmagazine Öko-Test. In de test zijn 20 pesto's onder de loep genomen. Bijna de helft van de geteste producten scoort een 'onvoldoende' vanwege de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Daartoe hoort ook een bio-pesto van Alnatura.

Öko-Test noemt het resultaat van de pestotest teleurstellend: meer dan de helft van de geteste producten valt door de mand. Negen producten werden met 'onvoldoende' beoordeeld, nog eens drie producten kregen de score 'slecht'. Geen enkele pesto kan helemaal overtuigen, de 'beste' producten scoorden een 'voldoende'.

Maar waaraan ligt dat? Het zijn vooral de verhoogde hoeveelheden aan resten van minerale oliën en gewasbeschermingsmiddelen die voor het in totaal slechts totaaloordeel zorgen. Extra ergerlijk: ook bio-producten stellen teleur in de test. 

Alnatura Pesto Verde valt in de test door de mand
Met het totale oordeel 'onvoldoende' is de Alnatura Pesto Verde de slechtste onder de geteste bio-pesto's. De redenen in het kort: er zitten verzadigde en aromatische koolwaterstoffen uit minerale olie evenals een weekmaker in de pesto van Alnatura.

Verontreinigingen door bestanddelen van minerale olie zijn in alle pesto's uit de test een probleem. In enkele pesto's zijn de gehaltes aan verzadigde koolwaterstoffen uit minerale olie zelfs 'zeer sterk' verhoogd. Zo ook bij de Alnatura-pesto. Verzadigde koolwaterstoffen uit minerale olie (MOSH/MOSH-analogen) hopen zich op in het menselijk lichaam en in de organen. Volgens adviezen van producenten kunnen cyclohexanen in terpenen – dat zijn natuurlijke inhoudsstoffen van basilicum - bijdragen aan hogere MOSH-vondsten.

Naast MOSH/MOSH-analogen heeft het laboratorium in de Alnatura-pesto ook aromatische koolwaterstoffen (MOAH) aangetoond. Het probleem: tot de groep van de MOAH horen ook substanties die kankerverwekkend kunnen zijn. In totaal zijn ze in acht pesto's aanwezig.

En hoe komen ze daar in? Dat is op verschillende manieren mogelijk – bijvoorbeeld door smeerolie op productie-installaties of via afzonderlijke ingrediënten. Want veel levensmiddelen zijn belast met minerale olie. Dat blijkt steeds weer uit tests van Öko-Test. Zo is er in 2019 minerale olie gevonden in de pesto-ingrediënten olijfolie en Parmezaanse kaas. 

Weekmaker die de voortplanting in gevaar brengt
De Alnatura-pesto kreeg ook minpunten voor een weekmaker die het laboratorium in de pesto aantrof. Het gaat om de weekmaker Diethylhexyl Phthalat (DEHP), die erom bekend staat dat hij de voortplanting in gevaar kan brengen. Daarmee heeft hij niks in levensmiddelen te zoeken – ook al zijn de hoeveelheden die consumenten er via de pesto van opnemen gering. Ter vergelijking: DEHP zat nog in één ander getest product.

Op de smaak was niks aan te merken. Volgens de deskundigen heeft de Alnatura-pesto een sterke basilicum- en kaassmaak evenals een duidelijke touch van olijfolie en noten. Bovendien smaakt de pesto licht naar knoflook.

Zo is het totaaloordeel samengesteld
Het totaaloordeel berust op het deelresultaat inhoudsstoffen. Omdat MOSH, MOAH en DEHP in het product zijn aangetroffen, scoort de Alnatura Pesto Verde veel minpunten. Daarmee luidt het totaaloordeel 'onvoldoende'. Details over de beoordeling en testmethodes zijn te vinden op de infosite van Öko-Test onder het kopje 'Testverfahren'.

Bron: Öko-Test


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven