Maik-Oliver Abels, WeedGuard Plus: mulchpapier verovert nu ook de Duitse markt

"Papier uit plantenvezels is ideaal voor de biologische landbouw"

Wereldwijd wordt er in toenemende mate naar alternatieven voor de groenten- en fruitbranche gezocht. Dat betreft echter niet alleen de consumentenverpakkingen, maar begint al bij de teelt. Producten in biokwaliteit vertonen een onophoudelijke groeitrend, brengen echter hun geheel eigen uitdagingen met zich mee. "Een Amerikaanse bioteler benaderde ons dochterbedrijf en vroeg of we niet ook een papieren oplossing tegen onkruid kunnen ontwikkelen in plaats van het gebruikelijk plastic“, herinnert Maik-Oliver Abels van WeedGuard Plus zich.

In de VS is er in de biologische landbouw geen plasticfolie ter bescherming tegen onkruid toegestaan. De telers moeten het onkruid dus wieden of mulchen. "Om deze reden hebben we het product ontwikkeld en verkopen we het sinds 2013 succesvol, ook in de VS. Nu willen we het product ook in Duitsland aanbieden, in de hoofdfase van het duurzaamheidsdebat.“

De duurzaamheid binnen de gehele toegevoegde waardeketen is ook in Duitsland en de rest van Europa van groeiende betekenis. Daarvoor is WeedGuard Plus het ideale product, aldus Maik-Oliver. "Ons papier bestaat uit plantenvezels die geproduceerd worden uit Europese materialen. We gebruiken geen exotische planten maar produceren direct in Duitsland (het Zwarte Woud) met plantenvezels uit Europa. Aangezien het niet om oud papier gaat, komen er ook geen resten van chemicaliën in de grond of op het eindproduct terecht.“ Dat maakt het papier ideaal voor de biologische landbouw en Bioland, Naturland en Demeter hebben het goedgekeurd.


Inzet in de vollegrond

Het papier werd samen met het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (FiBL) ontwikkeld en door verschillende Amerikaanse universiteiten in vergelijking met plasticfolie onderzocht. "Net als de plastic tegenhanger kan het papier machinaal op de akker aan worden gebracht. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat er geen watervorming op de afdekking ontstaat of dat het onder het papier gaat zweten."

Daarbij functioneert WeedGuard Plus echter niet alleen in de vollegrond maar ook in de kas, aldus Maik-Oliver: "De bedekte teelt wordt steeds belangrijker in Duitsland en maakt reeds nu al een aanzienlijk deel van de teelt uit. Ook bio-telers kiezen steeds vaker voor de kassenteelt, ons papier past hier bijzonder goed in het concept."

Gebruikerservaring in de volle grond en in de kas
Een tevreden gebruiker van het WeedGuard Plus papier is de heer Kamphausen, die het product bij courgettes in de vollegrond en tomaten in de kas getest heeft. "Het papier heeft, zoals beloofd, het onkruid niet laten groeien en heeft het vooral in de kas tot aan de oogst volgehouden. Er waren geen scheuren te herkennen. Op de akker heeft het ook goed gewerkt.“


Papier ingezet bij de bedekte teelt van tomaten - door de irrigatie kleurt het papier bijna helemaal zwart.

Bij een afdekking van dit soort is het belangrijk dat deze niet te snel verrot. "Op de akker ging de afbraak natuurlijk iets sneller dan in de kas. Daar was het mulchpapier al voor de oogst gescheurd en iets verrot – dat was echter verder niet erg aangezien de onkruidbescherming aan het begin van de groeiperiode een grotere rol speelt. In de kas hield het papier het de gehele groeiperiode uit, dat was wel optimaal.“

Voor meer informatie:
Maik-Oliver Abels
WeedGuard Plus
c/o marks-3zet GmbH & Co. KG
Lahnstraße 38
D-45478 Mülheim an der Ruhr
Telefoon +49 (0)208 99946-0
E-mail: mail@bio-unkrautstopp.de  
Web: https://www.bio-unkrautstopp.de/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.