Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Duurzame wei-installatie is echt een investering die loont"

Nieuwe fabriek maakt duurzaamheidsslag mogelijk

Tholen - Aurora Kaas bestaat 40 jaar. Verschillende mijlpalen hebben het bedrijf gebracht tot waar het nu staat. In 2011/2012 is de nieuwe kaasopslag in gebruik genomen. En een paar maanden geleden is wederom een uitbreiding voltooid. "Toen hebben we onze nieuwe fabriek in gebruik genomen, waarin we drie keer zoveel kunnen produceren dan voorheen", vertelt Manon ten Dam, die ook aangeeft dat het kaasmaakproces verder geautomatiseerd is.

In de nieuwe kaasmakerij is gekozen voor de productie van onder andere Carron kazen. "Deze natuurgerijpte kazen zijn uitermate geschikt voor het versnijden in plakken. Hiermee kunnen we een voor ons nieuw marktsegment bedienen."

Duurzame wei-installatie
Bij de bouw van de fabriek is veel rekening gehouden met duurzaamheid. Zo ligt het dak vol zonnepanelen en brengt de nieuwe wei-installatie veel voordelen met zich mee. "Deze installatie kan wei concentreren, waardoor wij heel veel kunnen besparen op transport. Dit is minder milieubelastend. Het water dat vrijkomt bij het indikken van de wei wordt weer gebruikt als proceswater. De room die uit de wei gehaald wordt, wordt tot weiboter gekarnd. Deze weiboter wordt onder andere verwerkt tot Ghee. De ingedikte wei wordt in kindervoeding verwerkt."

Deze wei-installatie was een grote wens van oprichter Harry, de vader van Manon die inmiddels de leiding aan haar heeft overgedragen. Ook haar drie broers zijn binnen Aurora werkzaam en zijn allemaal gedeeltelijk eigenaar. "Bij de realisatie van deze fabriek was het zijn grote wens om deze duurzame wei-installatie hierin te kunnen implementeren. Dit is echt een investering die loont."

De familie Ten Dam, van links naar rechts: Joris, Tim, Janny, Harry, Manon en Daan (allen werkzaam bij Aurora Kaas). 

Productie gefaseerd verplaatst
De bouw en inrichting van de fabriek heeft zo'n 2 jaar in beslag genomen. Manon: "Na de bouw heeft het nog ongeveer een jaar geduurd voordat de installatie van de machines daadwerkelijk voltooid was. Doordat we in de oude kaasmakerij in Ven-Zelderheide gewoon door konden produceren, hebben we de productie gefaseerd kunnen verplaatsen naar de nieuwe kaasmakerij. Vervolgens is de productie in de nieuwe fabriek steeds verder opgevoerd. Deze werkwijze heeft positief uitgepakt. Nu hebben we ruimte gecreëerd voor verdere groei."

Toekomstplannen
Waar wil Manon dat het bedrijf over tien jaar staat? "We willen de gecreëerde productiecapaciteit verder benutten. Maar wel uitsluitend met biologische kazen. Waarbij we de kwaliteit en veelzijdigheid van ons assortiment willen behouden. Ook het regionale karakter willen we graag behouden, in deze coronatijd is weer gebleken hoe belangrijk dat is. Ik hoop dit alles met een stabiel team te doen. Het is op het moment een uitdaging om aan gekwalificeerde mensen te komen, vooral in onze regio. Ook blijft de natuurvoedingsmarkt ons belangrijkste afzetkanaal. We leveren voornamelijk veel kaas aan de natuurvoedingswinkels en biologische supermarkten in Duitsland."

Verder wil Manon ook in de nieuwe fabriek de diversiteit in het aanbod behouden. Aurora Kaas produceert geitenkazen, schapenkazen en koekazen onder diverse certificeringen: EU Bio, Bioland en Demeter. "Met deze veelzijdigheid onderscheiden wij ons. Ook vind ik het belangrijk om bij onze eigen kracht en ideeën te blijven en niet teveel naar anderen te kijken. Zo zijn wij jaren geleden met de seizoenskazen begonnen en dit heeft ons heel veel gebracht. Wij waren de eerste met spannende smaakcombinaties."

Voor meer informatie:

Manon ten Dam
Aurora Kaas
Im Hammereisen 55
D-47559 Kranenburg
+49 (0)2826 9996740
manon@aurora-kaas.com 
www.aurora-kaas.com