Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
versoepeling quarantainemaatregelen Polen nog niet voor seizoensarbeiders

"Kortstondige leegloop met Polen dreigt maar op lange termijn juist veel beschikbaarheid"

Tholen - Het gaat veel óver Polen, maar hoe is het in Polen? Dat weet bijvoorbeeld Roland Vollmuller van wervingsbureau HolandiaJobs dat Poolse arbeidsmigranten werft om in Nederland te werken. "Ik snap de berichten over tekorten aan Pools personeel niet, want je kunt het land prima verlaten. Wel dreigt een leegloop van Nederland als de quarantainemaatregelen in Polen naar alle waarschijnlijkheid nu op 15 juni worden opgeheven." 

Voorzichtigheid geboden
Berichten over versoepeling van de maatregelen bereikten deze week Nederland en o.a. de Werkgeverslijn land- en tuinbouw kwam met een update. Wel was bij de Werkgeverslijn op woensdagmiddag nog niet helemaal duidelijk of seizoensarbeiders in Nederland ook gebruik konden maken van de versoepeling van de verplichte (thuis)quarantaine en het inreisverbod. Voorzichtigheid is hier geboden, want eerder werd ten onrechte het bericht gedeeld, ook in de media, dat de Poolse grens dicht was voor uitreizende Poolse arbeidsmigranten.

Geen volledige opheffing quarantainemaatregelen
Voor zover Roland begrijpt is van volledige opheffing van de quarantainemaatregelen nog geen sprake. Zoals ook de Werkgeverslijn meegeeft zijn uitzonderingen op de Poolse quarantainemaatregelen alleen 1) mensen die voor professionele redenen Polen binnenkomen 2) leerlingen en studenten die studeren of naar school gaan in Polen en 3) diplomaten en hun familieleden en leden van internationale organisaties met een diplomatiek paspoort.

Kortstondige leegloop na 15 juni dreigt
Zodra de quarantainemaatregelen worden opgeheven, zoals de stemming in Polen nu is zal dat 15 juni worden, verwacht Roland een leegloop in Nederland. "Poolse seizoensarbeiders zullen dan vakantie opnemen of gewoon weggaan bij werkgevers in Nederland."

'De bussen rijden gewoon'
Momenteel is het nog niet zover en is er juist veel werk én zijn er veel mensen beschikbaar, zowel in Nederland als in Polen ziet Roland. "We zien wel dat er meer 'koppeltjes' zijn dan mensen die alleen afreizen. Je kunt het land prima verlaten, de bussen rijden gewoon en hebben zich geheel aangepast aan de nieuwe regelgevingen. Voor elk land herschikken ze de bus weer om aan de regels te voldoen."

Veel vraag
Aan de vraagkant merkt Roland dat er nog steeds heel veel vraag is in de voedingssector, terwijl juist in niet voedingsgerelateerde magazijnen de vraag afgenomen is. "Waar vraag is, konden en kunnen wij het invullen. De laatste twee weken merk je echt herstel in Nederland en ook de sierteelt begint weer, al is de situatie daar nog niet 'normaal' van wat ik hoor van klanten in die sector."

Werkloosheid in Polen
Op de lange termijn, na de dreigende leegloop, voorziet Roland juist goede kansen voor de inzet van Pools personeel in Nederland. "De werkloosheid in Polen, waar corona zich zeker ook laat voelen in de economie, zal naar mijn inschatting hoog worden. Dat zou dus juist positief zijn voor de zachtfruittelers en alle andere bedrijven die graag Pools personeel inzetten."

Voor meer informatie:
HolandiaJobs
www.holandiajobs.pl

Roland Vollmuller 
[email protected]