Too Good To Go nu ook open voor telers

Afhalen bij de kweker: overtollige oesterzwammen vinden weg naar de consument


Foto: Too Good To Go

Kwekers, telers en boeren die normaal gesproken leveren aan horeca, groothandels, evenementen of pretparken staan voor een uitdaging. De vraag is zo buitengewoon onvoorspelbaar dat overschotten ontstaan. Ook John Verbruggen van Verbruggen Paddestoelen herkent dit. Hij zag met pijn in zijn hart in de eerste weken van de crisis 8.000 kilo biologische oesterzwammen verloren gaan. De kweker heeft inmiddels zijn productie met ⅔ terug moeten schroeven. Door de onvoorspelbare vraag bekijkt hij nu per dag hoeveel zwammen hij over dreigt te houden. Eerder kon hij dat wekelijks doen. John Verbruggen: “Het doet zeer om producten waar zoveel passie in zit, weg te moeten gooien. Maar je wordt ook creatief. Ik ben snel op zoek gegaan naar alternatieve manieren om mijn mooie paddenstoelen alsnog te verkopen.” Overgebleven zwammen verkoopt hij nu aan consumenten via Too Good To Go. De anti-verspillingsapp opent voor het eerst ook het platform voor boeren. En dat is een succes. “Het is voor mij een nieuwe manier van ondernemen, maar het helpt me om toch nog honderden kilo’s te redden,” aldus John. Buurtbewoners kunnen online kijken wat er aangeboden wordt, een bestelling plaatsen en tussen 13:00 en 17:00 uur het erf in Erp oprijden voor een tasje met biologische oesterzwammen.


Foto: Too Good To Go

Grijze, limoengele of zalmroze oesterzwammen voor thuis
De eerste dag dat de biologische zwammen op de app stonden, verkocht Verbruggen gelijk 40 tasjes. Consumenten kunnen naast 1,2 kg grijze oesterzwammen ook kiezen voor een halve kilo zalmroze of limoengele zwammen. Allemaal volledig biologisch geteeld en uniek van smaak. Het is voor John een mooie ervaring om direct aan consumenten te leveren. John: “We hebben bewegwijzering langs de kant gezet, een ophaalpunt ingericht met voldoende afstand en desinfectie, door de samenwerking met de app hoeven we geen geld over te steken en ik ben zelfs bezig met het maken van een foldertje.” John vertelt dat de consumenten die de tasjes op komen halen niet schrikken van de hoeveelheid zwammen. “Ik ontmoet echte liefhebbers die precies weten dat oesterzwammen immuunsysteem versterkend zijn. Ik sprak zelfs met mensen die er ijs van maken. En als mensen meer willen weten, deel ik vaak mijn recept voor soep. Maar van mijn dochters mag ik niet te vaak bij het ophaalpunt staan. Dan houd ik mensen te lang aan de praat over mijn bedrijf,” zegt John lachend. 


Foto: Too Good To Go

Mooie producten in Nederland
John ziet dat steeds meer mensen in deze tijd lokaal kopen. “We beseffen ons meer waar onze producten precies vandaan komen. Het zou erg mooi zijn als dit doorzet,” zegt hij. “We hebben in Nederland prachtige producten en ik hoop dat ik op deze manier samen met collega’s zoals Mariëlle van Lieshout en andere initiatieven als Support Your Locals kan laten zien dat producten niet van ver hoeven te komen.” 


Foto: Too Good To Go

Too Good To Go ook open voor telers
Normaal gesproken kunnen restaurants, supermarkten, bakkerijen en andere winkels die aan het einde van de dag eten over dreigen te houden via de Too Good To Go-app in contact komen met consumenten. Ondernemers bieden pakketjes met eten aan wat anders weggegooid zou worden en consumenten kunnen dit via de app aanschaffen en ophalen bij de winkel. Too Good To Go opent nu voor het eerst het platform ook voor boeren. Joost Rietveld, Country Director bij Too Good To Go: “We merken dat steeds meer boeren contact met ons opnemen voor advies. Ze zien hun overschotten toenemen en willen de producten voor geen goud verloren laten gaan.” Door eerst kleinschalig een aantal boeren, telers en kwekers aan te sluiten op de app heeft Too Good To Go feedback vanuit de community verzameld. “Je wil natuurlijk wel dat er animo voor is,” vervolgt Joost. De eerste reacties waren positief. “We zagen dat consumenten enthousiast zijn over de Magic Boxen die aangeboden werden. Daarom kunnen we nu met een gerust hart alle boeren de mogelijkheid geven hun overschotten aan te bieden via de app.”


Foto: Too Good To Go

'Koop Onze Oogst'
Via de Facebookactie ‘Koop Onze Oogst’ van boerenorganisaties ZLTO, LLTB en LTO-Noord, zijn oesterzwamkwekers John Verbruggen en Mariëlle van Lieshout met Too Good To Go in contact gekomen, net als Irene van Leeuwen van Landbouwbedrijf de Schipper die in Wemeldinge en Colijnsplaat aardappelen verkoopt via de app. Marjon Krol, ZLTO projectleider Koop Onze Oogst: “We denken dat Too Good To Go voor meer boeren en tuinders een uitkomst kan zijn. Voor sommige boeren is Too Good To Go een interessant nieuw afzetkanaal; voor anderen is het vooral fijn dat ze minder producten hoeven weg te gooien die ze door de Coronacrisis niet kunnen verkopen.”

Bron en foto's: Too Good To Go


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven