Bio-boer vergelijkt resultaten met gekiemde en ongekiemde tarwe

"Kippen leggen 10% meer eieren met Kiemrad"

Tholen - "De resultaten van het eerste onderzoek naar de werking van het Kiemrad in Nederland zijn binnen. De bio-pluimveehouder die werkt met het volautomatische Kiemrad heeft onderzoek gedaan. Hij heeft een stal voor de helft gekiemde tarwe gevoerd en de andere helft hetzelfde maar ongekiemd. Net als in Oostenrijk, het thuisland van het Kiemrad, leggen de kippen die de gekiemde tarwe kregen meer eieren. Bij deze Nederlandse bio-boer gaat het om 10% meer eieren met een nagenoeg gelijk ei-gewicht. Ook is er minder sterfte en kunnen de kippen toe met minder fosfaat doordat dit tijdens het kiemen beter beschikbaar komt", vertelt Adri van Boxtel

Adri haalde het Kiemrad (in Oostenrijk het Keimrad) zo'n 5 jaar geleden naar Nederland. Het Kiemrad is een machine om automatisch granen of andere zaden te laten ontkiemen. Adri: "Enzymen zorgen er tijdens het kiemproces voor dat eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Ook worden vetten in vetzuren en zetmeel omgezet in suikers. Tevens wordt het gehalte van veel vitaminen verhoogd, waar het gehalte aan anti-nutriënten, ofwel fytinezuur, juist lager wordt."

Er wordt nog onderzoek gedaan naar het microbioom (bacteriesamenstelling van de darm), zo geeft hij aan. "De verwachting is dat er door gekiemd graan te voeren een beter microbioom ontstaat. Naar verwachting komt in de herfst van dit jaar dit onderzoek afgerond."

Ook andere bio-bedrijven
Adri heeft het Kiemrad ook op andere bio-bedrijven geïntroduceerd. Zo bakt Bakkerij Het Zonnelied kiembrood. De biologische bakkerij op De Zonnehoeve in Zeewolde gebruikt hiervoor gekiemde tarwe. "Het Kiemrad is interessant voor iedereen die granen verwerkt of consumeert. Het is niet alleen geschikt voor bedrijven met varkens, geiten en kippen. Qua gebruik is het heel eenvoudig. Het Kiemrad vraagt weinig arbeid, gebruikt weinig energie, er is vooral veel water nodig."

Voor meer informatie:

Adri van Boxtel
Kiemrad
adri@kiemrad.nl 
www.kiemrad.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven