Ter Heerdt eerste Nederlandse broederij met geslachtsbepaling in ei

Ter Heerdt pakt primeur als eerste Nederlandse broederij met geslachtsbepaling in het ei. Het bedrijf uit Babberich heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel en voegt de daad bij het woord door als eerste broederij in Nederland meerdere technieken aan te bieden voor geslachtsbepaling in het broedei. Dit maakt het doden van haantjes overbodig. 

Ter Heerdt werkt al twee jaar samen met een aantal partners aan oplossingen voor het doden van haantjes. Directeur Chiel ter Heerdt: “Het doden van haantjes ondermijnt het maatschappelijk draagvlak van onze sector. Het mesten van haantjes door onze eigen opfokbedrijven is een oplossing die we onze klanten al bieden. Een andere optie is geslachtsbepaling in het ei; wanneer we in een vroegtijdig stadium het geslacht weten, hoeven we de hanen niet uit te broeden en te doden. Alleen broedeieren met een hen gaan namelijk terug de broedmachine in. De eieren met hanen worden verwerkt in diervoeder. Zo sluiten we ook nog eens de kringloop.” 

Technieken  
Omdat Ter Heerdt haar klanten zo veel mogelijk oplossingen wil aanbieden, heeft het bedrijf zowel de samenwerking gezocht met het Duitse bedrijf AAT als het Duits-Nederlandse Seleggt. Beide bedrijven hebben technieken voor geslachtsbepaling in het ei ontwikkeld. De technieken verschillen iets van elkaar en zijn voor verschillende kippenrassen of kleuren eieren geschikt. Chiel ter Heerdt: “Onze klanten kunnen kiezen uit alle methoden die op dit moment praktijkrijp zijn.” 

Licht
Bij de techniek van Agri Advanced Technologies (AAT) wordt het geslacht na de 13e dag van het broedproces  bepaald. Dat gebeurt met licht. De nauwkeurigheid van de geslachtsbepaling met deze techniek is 98%. De techniek is alleen geschikt voor bruine kippen. Ter Heerdt biedt deze techniek aan vanaf juli 2020. 

Gaatje
Bij de techniek van het Duits-Nederlandse bedrijf Seleggt wordt een piepklein gaatje in elk broedei gelaserd. Uit dat gaatje komt een druppeltje vloeistof. Uit dit druppeltje wordt afgeleid of er een hen of een haan in het ei zit. De techniek is meerdere malen getest in een proefopstelling op de  broederij van Ter Heerdt. Chiel ter Heerdt: “Vanaf april bieden wij deze techniek aan en komen de eerste kuikens uit in onze broederij in Babberich. De Seleggt-techniek is zowel geschikt voor bruine als witte kippen.” 

Respeggt 
De hennen die met de Seleggt-techniek gesekst zijn, produceren eieren onder het Respeggt-label “zonder kuikendoden”. Deze eieren zijn te herkennen aan het Respeggt-logo op ei en verpakking. In Duitsland en Frankrijk liggen Respeggt-eieren al in de winkels van bijvoorbeeld supermarktketens Rewe en Carrefour. Daarnaast heeft Aldi Duitsland recent aangekondigd dat al hun eieren voortaan eendagshaantjes-vrij moeten zijn. In Nederland is Jumbo de eerste retailer die Respeggt-eieren in de schappen legt. Jumbo start met de vrije uitloop eieren. Later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo Huismerk. De Respeggt-eieren zijn op dit moment verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten.  

Elegante oplossing 
Bij Jumbo liggen al Respeggt-eieren van klanten van Ter Heerdt. Pluimveehouder Evert Dijsselhof uit Broekland is één van deze klanten die via Gebr. Van Beek uit Wehl zijn eieren aan Jumbo levert. Dijsselhof vindt geslachtsbepaling in het ei een elegante oplossing voor het probleem van haantjes doden. ”Zodra de capaciteit het toelaat, zouden we naar mijn idee zo snel mogelijk moeten omschakelen naar deze techniek.”  

Verleden tijd 
Chiel ter Heerdt is opgegroeid met het doden van haantjes. “Het hoorde erbij en de bestemming van deze haantjes, dierentuinen en professionele vogelliefhebbers, was tot nu toe de beste oplossing. Maar omdat tijden veranderen en we verbetering van dierenwelzijn van groot strategisch belang vinden, hebben we gezocht naar betere oplossingen. Ik verwacht trouwens dat het doden van eendagskuikens binnenkort verleden tijd is. De ministers van Landbouw in Duitsland en Frankrijk streven naar de einddatum van 31 december 2021. Wij zijn trots op onze bijdrage en blijven werken aan een ontwikkeling die onomkeerbaar is.” 

Bron: www.terheerdt.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven