BioPak gebruikt suikerrietpulp als basisingrediënt

Bagasse, een natuurlijk alternatief voor plastic

De trend in duurzaamheid is ook merkbaar in de AGF-verwerkingsindustrie: verpakkers en retailers zijn meer en meer op zoek naar alternatieven voor plastic. Dit is niet eenvoudig, want AGF-producten stellen veel eisen aan de verpakking. Het moet stevig zijn om het product te beschermen, het moet vochtafstotend zijn en bestand tegen kou en hitte en ten slotte moet het er goed uitzien voor de consument.

BioPak heeft nu een verpakkingslijn van suikerrietpulp geïntroduceerd voor de verwerkende industrie van AGF-producten. De verpakkingen worden ook wel bagassebakjes genoemd, zoals suikerrietpulp ook wel wordt genoemd.

"We hebben een goede relatie met Woolworths, die altijd op zoek is naar manieren om de duurzaamheid en het milieu in hun assortiment te verbeteren," zegt Jon Owen van BioPak. "Een paar jaar geleden zijn we met hen gaan samenwerken om te kijken of suikerrietpulp voor de versproductenindustrie zou werken." 

"In nauw overleg met hun telers en verpakkers hebben we een assortiment trays ontwikkeld met hen in het achterhoofd. Nu komt het echt op gang en is het een van onze grootste groeisectoren. Daar zijn een paar redenen voor: elke supermarkt in Australië heeft duurzaamheidsdoelstellingen en wetswijzigingen te behalen. Tegen 2025 moeten in Australië alle verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Er zijn ook veel marktkrachten in het spel, maar de grootste is de houding van de consument, meer dan ooit is de consument op zoek naar meer duurzame keuzes."

"Wij produceren onze verpakkingen in China, waar suikerrietpulp gemakkelijk verkrijgbaar is en een bijproduct is van de suikerindustrie. Bovendien zijn alle BioPak-producten koolstofneutraal, wat betekent dat de uitstoot van broeikasgassen in verband met de levenscyclus van onze producten en onze organisatie is gecompenseerd."

De suikerrietpulp wordt onder hoge druk met stoom geperst zodat het een zeer dicht oppervlak krijgt waardoor het vochtbestendig is. De trays kunnen worden ingevroren en in de oven of magnetron worden verwarmd. De tray kan worden voorzien van krimpfolie en flow wrap en kan ook thermisch worden geseald, wat betekent dat er veel minder plastic wordt gebruikt.

"Het is een natuurlijk alternatief voor plastic, onze trays zijn gecertificeerd thuis composteerbaar volgens Australische en Europese normen. De meerkosten zijn verwaarloosbaar en het kan nu zelfs als een toegevoegde waarde worden gezien. We horen van veel telers die dit gebruiken in hun pitch naar supermarkten. Ze zeggen niet alleen dat ik een goed en duurzaam product heb, maar ook dat het in een mooie verpakking zit."

BioPak is actief in Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en het VK. Het bedrijf maakt deel uit van Duni Group, een Zweeds verpakkingsbedrijf, waardoor zij toegang hebben tot al hun markten, inclusief Europa.

Voor meer informatie:
Jon Owen
BioPak
+61 2 8074 8289
jon@biopak.com.au
www.biopak.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.