Betalen met maaltijd- en ecocheques kan straks ook in Belgische boerderijwinkels

Binnenkort kunnen consumenten ook in boerderijwinkels gebruik maken van maaltijd- en ecocheques voor de betaling van hun aankopen.

In 2019 werd meer dan 2,65 miljard euro uitgegeven met maaltijdcheques en 256 miljoen met ecocheques. Toch worden maaltijd- of ecocheques niet of nauwelijks uitgegeven voor de aankoop van voedsel, sierteelt- of tuinartikelen op de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven. Boerenbond en de overkoepelende uitgiftemaatschappij VIA tekenden gisteren een akkoord om logistieke obstakels weg te werken en het betalen met maaltijd- en ecocheques op de boerderij weldra mogelijk te maken.

Boerenbond en de overkoepelende organisatie VIA (Voucher Issuers Association) voor de uitgiftemaatschappijen Edenred, Monizze en Sodexo, willen op korte termijn het gebruik van maaltijd- en ecocheques op de boerderij voor voedsel, bloemen, planten, tuinartikelen en bioproducten faciliteren en promoten. In theorie kan betaling met cheques op de boerderij nu al, maar in de praktijk vlot dit niet door vooral technische en logistieke obstakels. Zo moeten de land- en tuinbouwers bijvoorbeeld uitgerust zijn met een elektronisch betaalsysteem en moeten ze geregistreerd zijn bij een van de drie uitgiftemaatschappijen. Verder dienen precieze tariefafspraken onderhandeld en vastgelegd te worden alvorens consument en boer vlot met maaltijd- en ecocheques aan de slag kunnen.

Duurzaam shoppen met maaltijd- en ecocheques
“De belemmeringen zijn zeker niet onoverkomelijk”, zegt Chris Botterman, hoofd Sociale Zaken bij Boerenbond. “En tegelijk brengt het gebruik van maaltijd- en ecocheques in boerderijwinkels veel voordelen met zich mee voor de consument zowel als voor de boer.” Een breed gebruik van deze cheques op het boerenerf past binnen een duurzaam aankooppatroon. Concreet stelt het de consument in staat om lokale, seizoensgebonden en verse producten te kopen met cheques en dat direct bij de land- of tuinbouwer zelf.

Niet minder dan 2 miljoen mensen beschikken over maaltijdcheques en 1,7 miljoen over ecocheques. Indien meer consumenten deze cheques ook zouden gebruiken voor hun aankopen in boerderijwinkels, dan zou dat een belangrijke bron van inkomsten zijn die de boer zelf ten goede komt. Voor Boerenbond reden genoeg om de schouders onder dit dossier te zetten en ervoor te zorgen dat de consument zeer binnenkort ook zijn maaltijd- en ecocheques gemakkelijk kan gebruiken voor aankopen op de boerderij.

Door het afsluiten van het kaderakkoord tussen Boerenbond en VIA verbinden beide organisaties zich ertoe om op korte termijn de landbouwers eerst te ondersteunen door obstakels weg te werken, door promotie en door ontwikkeling van maaltijd- en ecocheques bij de leden van Boerenbond. De samenwerkingsovereenkomst gaat in vanaf 5 februari en loopt gedurende een periode van 12 maanden.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven